Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаОформлення пенсії: що робити, якщо не вистачає стажу?

Оформлення пенсії: що робити, якщо не вистачає стажу?

Этот материал также доступен на русском языке
У редакційній пошті, як завжди, багато запитань. І в основному вони стосуються найнагальніших проблем для пенсіонерів – підвищення виплат або отримання соціальної допомоги.

Що робити, якщо бракує стажу?

З кожним роком страховий стаж, який потрібен для виходу на пенсію, збільшується. Але є багато людей пенсійного віку, яким бракує стажу навіть для мінімальної пенсії.

Від імені Надії Бурлаки з питанням звернулася група пенсіонерів із села Приозерного Одеської області. Надія пише:

«Ми, мешканці села Приозерного Ізмаїльського району, звертаємося до вас по пораду та допомогу. Що нам, які досягли пенсійного віку і не мають стажу для пенсії, робити? Вимоги для пенсійного віку ростуть, а офіційної роботи не знайти. Допоможіть вирішити цю проблему».

На жаль, вирішення цієї проблеми від нас не залежить. За законодавством, цього року для отримання пенсії у 60 років потрібно мати щонайменше 30 років стажу. За наявності від 20 до 30 років стажу пенсію призначать не раніше 63 років, а за наявності від 15 до 20 років стажу – лише у 65 років.

Згідно з нинішньою пенсійною системою, людина працює і сплачує внески до Пенсійного фонду. Коли вона не зможе працювати, їй призначать пенсію – за віком або за інвалідністю. Іншими словами, якщо немає стажу – немає й права на пенсію.

Щоправда, працюючи неофіційно, також є можливість платити внески і таким чином заробляти собі стаж.

Ми неодноразово писали, що для цього треба укласти з податковою службою договір добровільного пенсійного страхування.

В іншому разі доведеться розраховувати лише на соціальну допомогу, яку виплачують малозабезпеченим.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні