Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниВ уряді підказали, як збільшити пенсію та накопичити необхідний стаж самостійно

В уряді підказали, як збільшити пенсію та накопичити необхідний стаж самостійно

Этот материал также доступен на русском языке
Не секрет, що для виходу на заслужений відпочинок треба мати необхідний страховий стаж. Наприклад, цього року 60-річні громадяни мають право оформити пенсію, якщо мають щонайменше 30 років страхового стажу. Але, якщо вам не вистачає стажу, його можна докупити.

Раніше такий договір укладався в органах податкової служби не менш як на рік. Зараз це можна зробити і через додаток “Дія”, пише Соціальна платформа.

Місяць стажу коштує 22% від мінімальної заробітної плати. Поки що це 1474 грн (6700 грн × 22%). Сума дорівнює мінімальному розміру єдиного соціального внеску. Рік майбутнього стажу таким чином коштуватиме 17 688 грн. Людина самостійно регулярно сплачує такий мінімальний внесок та заробляє стаж, навіть якщо офіційно не працює. Усі дані про сплату внесків відображаються у реєстрі застрахованих осіб. Припустимо, працівникові час йти на пенсію, а стажу не вистачає. У такому разі він може зробити разову оплату та придбати стаж за попередні роки. При цьому стаж коштуватиме вдвічі дорожче — 35 376 грн, оскільки його вартість потрібно помножити на коефіцієнт 2.

У грудні представники уряду прийняли ухвалу, яка передбачає укладання угоди про добровільне страхування через “Дія”.

Крім того, людина тепер може самостійно визначати, яку суму і коли платити. Також внески можна сплачувати на користь третьої особи. докуплять стаж своїм батькам, яким незабаром виповниться 60 років.

Ще одне нововведення — тепер угоду про добровільне страхування можуть укладати й люди, які офіційно працюють.

Додаткові сплачені працівником внески впливають на коефіцієнт зарплати, що підставляється у формулу при розрахунку пенсії. Він збільшується, що у результаті впливає і розмір пенсії. Адже хороша пенсія залежить не лише від кількості стажу, а й від розміру зарплати.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що ПриватБанк роздасть деяким пенсіонерам по 20 тисяч гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні