Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНе вистачає стажу: як оформити соціальну допомогу замість пенсії

Не вистачає стажу: як оформити соціальну допомогу замість пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсіонери, які не змогли накопичити достатню кількість стажу для пенсії, мають право отримувати тимчасову державну соціальну допомогу.

Процедуру призначення грошової допомоги регламентовано Постановою КМУ № 1098. При цьому отримати допомогу замість пенсії можуть лише ті, хто на момент оформлення соціальних виплат має не менше ніж 15 років страхового стажу.

Соціальна пенсія за віком

Українцям, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсію через відсутність необхідного страхового стажу, виплачується тимчасова допомога або соціальна пенсія. Виплати можна оформити після досягнення 65 років.

Як пенсіонеру отримати соціальну допомогу?

Для призначення тимчасової фінансової допомоги особам без необхідного пенсійного стажу необхідно звернутись до органів соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання. До заяви на оформлення допомоги необхідно додати такі документи: документ, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання + ІПН довідку про наявний страховий стаж (видається у Пенсійному фонді на запит пенсіонера — протягом 5 робочих днів) декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги. Якщо тимчасова грошова допомога (соціальна пенсія) оформляється не за адресою прописки, а за місцем фактичного проживання пенсіонера, до перерахованого списку документів повинна додаватися довідка про неотримання такої допомоги в Управлінні соцзахисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

Терміни виплати допомоги пенсіонерам

Тимчасова фіндопомога призначається з дня, що настає після дати досягнення пенсійного віку, встановленого ч. 1 ст. 26 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за умови, що звернення за оформленням грошових виплат відбулося не пізніше ніж через 3 місяці після досягнення такого віку. Якщо строків не було дотримано і пенсіонер звернувся до органів соцзахисту через тримісячний період, то грошова допомога призначається з дня звернення за нею, тобто з дати подання всіх необхідних документів та довідок. Рішення про призначення пенсіонерам, яким не вистачає стажу, тимчасової допомоги або відмови у її наданні, приймається управлінням соціального захисту населення протягом 10 календарних днів з дня подання заяви. Про відмову повідомляється письмово у п’ятиденний термін з дня прийняття рішення.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українці можуть завантажити пенсійне посвідчення  на телефон.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні