П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсіонери, які не мають стажу для пенсії, можуть отримувати соцдопомогу: що відомо

Пенсіонери, які не мають стажу для пенсії, можуть отримувати соцдопомогу: що відомо

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які досягли пенсійного віку, але не мають достатньої кількості страхового стажу для отримання пенсії, мають право на тимчасову державну допомогу.

Про це пише Соціальна інформаційна платформа.

Для отримання такої допомоги необхідно досягти пенсійного віку, який на 2022 рік становить 60 років, та не отримувати соціальних виплат.

Але щодо стажу, то все одно потрібно мати не менше 15 років страхового стажу. При цьому середньомісячний сукупний дохід сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не повинен перевищувати прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Розмір цієї допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Наразі це 2027 грн, а з 1 грудня – вже 2093 грн.

Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання чи ЦНАП. При цьому необхідно подати відповідну заяву, паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, довідку про трудовий стаж, видану органами Пенсійного фонду та декларацію про доходи та майновий стан за останні шість місяців.

Для особи, визнаної недієздатною, також потрібна копія рішення про призначення опікуна.

Рішення про призначення тимчасової допомоги або відмову має бути ухвалене протягом десяти календарних днів з дня звернення. Рішення про відмову повідомляють протягом п’яти днів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні