Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк пори року впливають на наш організм?

Як пори року впливають на наш організм?

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на тісний взаємозв'язок процесів у природі та в організмі людини, це не є основним чинником.

«У мене, мабуть, буде до вас незвичайне запитання. Кажуть, наприклад, про осінню нудьгу та зимову депресію. Чи дійсно зміна пір року істотно впливає на людину? І як у такому разі відбиваються на нас весна і літо?

Інна Сергіївна, м. Одеса»

В організмі людини під впливом зовнішніх чинників справді відбуваються біохімічні процеси. Наприклад, коли немає сонця, навколо сіро і холодно, знижується рівень певних гормонів, і це позначається на настрої. А коли теплішає і сонячного світла стає більше, більше виробляється серотоніну (гормону радості) та інших речовин, що благотворно впливають на нас.

Восени і навесні у людей часто спостерігаються перепади настрою, пов’язані зі звиканням організму до нових умов: перехід від тепла до холоду і навпаки.

Восени частіше трапляються депресивні стани, різні неврози, загострення хронічних захворювань.

Навесні відчувається втома, що пов’язано з нестачею вітамінів. Але при цьому, дивлячись на появу зелені та слухаючи голоси птахів, ми частіше посміхаємося і радіємо. Не дарма в давнину початком року вважали весну, коли природа прокидалася, і зароджувалося нове життя.

Зима, і справді, – нелегке випробування для нашого організму. Це пов’язано з нестачею тепла і вітамінів, зниженим вмістом кисню у повітрі, зниженням імунітету, уповільненням обміну речовин.

Літо з успіхом все компенсує. Щоденне сонце сприяє підвищенню рівня вітаміну D, що додає життєвих сил. А свіжі фрукти й овочі дозволяють наситити організм корисними і поживними речовинами.

І все ж, незважаючи на тісний взаємозв’язок процесів у природі та в організмі людини, це не є основним чинником. Багато чого залежить від людини, від її ставлення до життя, до людей та її вміння справлятися зі стресовими ситуаціями. Тож все у ваших руках!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні