Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому у Великий піст встановлено поминальні суботи

Чому у Великий піст встановлено поминальні суботи

Этот материал также доступен на русском языке
Церква встановила дні вселенського поминання покійних. Вони називаються у народі батьківськими суботами, тобто присвяченими спогаду наших попередників.

«Не даремно бувають приношення за спочилих, не даремно моління, не даремно милостині: все це встановив Дух Святий, бажаючи, щоб ми отримали користь один через одного».

Святитель Іоанн Златоуст

Церквою встановлено особливі дні загального поминання православних, котрі жили будь-коли на землі. І тих, що прийняли християнську кончину, напутні Церквою в останню путь, і тих, хто, будучи захоплений раптовою смертю, не був належним чином підготовлений молитвами до потойбіччя. Три великопісні суботи спеціально присвячені поминанню наших покійних близьких.

Відповідно до вчення про стан душі поза труною, є дні приватних поминань – третій, дев’ятий і сороковий. Відзначається також річниця відходу християнина до свого Творця. Крім цих днів, Церква встановила і дні вселенського поминання покійних. Вони називаються у народі батьківськими суботами, тобто присвяченими спогаду наших попередників. Серед них виділяються 2-га, 3-тя і 4-та суботи Святої Чотиридесятниці.

Поминати померлого в Церкві потрібно якнайчастіше, не тільки в ці особливі дні поминання, а й у будь-який інший день.

Головне моління за упокій померлих православних Церква здійснює на Божественній літургії, приносячи за них безкровну жертву Богу. Для цього віруючими подаються до церкви записки з іменами хрещених у Православ’ї християн.

Під час богослужіння священик із проскур виймає частки з одночасним поминанням цих людей, а наприкінці літургії частки опускаються до Чаші Причастя і омиваються Кров’ю Спасителя.

Але особливі поминальні суботи Великого посту недаремно виділено у колі богослужінь. Адже у Святу Чотиридесятницю не відбувається щоденного служіння урочистої та сповненої духовного тріумфу повної Літургії, під час якої і відбувається поминання померлих. Не відбуваються і заупокійні поминання – відповідні ектенії, літії, панахиди, поминання 3-го, 9-го і 40-го дня після смерті, сорокоусти. Однак Церква не може залишити своїх покійних дітей без рятівної молитви. Тому і виділено спеціально особливі батьківські суботні дні великого посту.

Вічно жива душа померлого потребує постійної молитви. Бо вже не може сама творити добрих діл, якими могла б умилостивити Господа. І найбільше, що ми можемо зробити для наших покійних близьких, – згадати їх з любов’ю перед Богом.

ДО ВІДОМА. Батьківські суботи під час Великого посту в 2023 році: 11, 18, 25 березня.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні