Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ кого в результаті березневої індексації пенсії взагалі не зросли?

У кого в результаті березневої індексації пенсії взагалі не зросли?

Этот материал также доступен на русском языке
Дехто з вразливих верств населення насправді залишився без уваги.

Як з’ясувалося, без підвищення повністю залишилися особи з інвалідністю, які отримують виплати в розмірі прожиткового мінімуму – 2093 гривні. Але тут мова йде не про пенсії, призначені Пенсійним фондом, а про державну соціальну допомогу, що виплачується органами соціального захисту населення. Такий вид допомоги не вважається пенсією, тому не підлягає індексації, яку ми розбираємо. Нагадаємо, що мова йде про постанову Кабінету Міністрів №168 від 24 лютого 2023 року.

Таким чином, виходить, що дехто з вразливих верств населення насправді залишився без уваги. Адже в постанові мова про індексацію пенсійних виплат, а не соціальних допомог. Така допомога залежить від прожиткового мінімуму, який цього року не збільшується.

Зауважимо, що така допомога призначається особам, у яких не вистачає стажу і, відповідно, вони не мають права оформити пенсію за інвалідністю в Пенсійному фонду. Але звідки взяти стаж, наприклад, інваліду з дитинства? Ось саме такі люди і запитують, чому вони залишилися поза увагою уряду в березні?

Є й люди, які отримують пенсію в Пенсійному фонді, а вона все одно в березні залишилася на мінімальному рівні. Тут вже річ може бути в тому, що людина працює. Нагадаємо, що мінімальна пенсійна виплата з 1 березня зросла з 2100 до 2520 гривень тільки у людей, які отримують пенсію за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і при цьому не працюють. В такому разі збільшення можливе тільки після звільнення.

Ще один приклад – деякі ветерани війни. Нагадаємо, що загальний розмір виплати учаснику бойових дій не може бути меншим, ніж 210% прожиткового мінімуму, а інваліду війни 360-650% – залежно від групи інвалідності. Оскільки прожитковий мінімум не змінюється, то і ці розміри залишаються з 1 березня без змін.

Припустімо, учасник бойових дій має основний розмір пенсії за віком три тисячі гривень. Загальний розмір пенсійної виплати в такому разі підтягується до 4395,30 гривні (2093 грн. х 210%). Якщо ми грубо проіндексуємо основний розмір його пенсії на 20%, то отримаємо підвищення на 600 гривень, тобто пенсія складатиме 3600 гривень. Однак загальний розмір пенсії все одно залишається як і до перерахунку – 4395,30 гривні, тобто ті самі 210% прожиткового мінімуму. По факту така пенсійна виплата з березня не збільшується.

Також не підвищують пенсії, призначені в 2023 році, і не підвищують пенсії, що складають 20 930 гривень, тобто максимальні. Окрім цього, в березні поки що залишилися без змін пенсії науковців і держслужбовців, які обіцяють підняти в липні. Так чи інакше бачимо, що по факту десятки тисяч пенсіонерів в березні залишилися без перерахунку.

Сергій Коробкін

Раніше ми писали про маленькі пенсії: як пройшла індексація?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні