П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаМаленькі пенсії: як пройшла індексація?

Маленькі пенсії: як пройшла індексація?

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсіонери ставлять справедливі питання: чому комусь додали 100 гривень, кому – 1500 гривень, а кому – взагалі нічого? Вже можна підбити певні підсумки та розібрати окремі приклади.

Більшість пенсіонерів вже отримали свої проіндексовані пенсії. Втім, далеко не кожен залишився задоволений березневим перерахунком. Хтось беззастережно повірив владі і очікував на більше, а хтось взагалі залишився без підвищення. Чому так сталося?

Що не так з пенсійним законодавством?

Не можна заперечувати, що цьогорічна індексація стала однією з наймасштабніших в історії. Про це свідчать конкретні цифри. В умовах війни уряд взагалі міг цього не робити, що навіть побічно прописано в законі про державний бюджет на 2023 рік. Слід згадати, що в 2014-2015 роках, після початку АТО, пенсії взагалі не підвищували майже два роки. Однак 2022-2023 роки стали, навпаки, роками доволі суттєвих підвищень.

Чому ж люди залишаються незадоволеними?

  • По-перше, людина завжди прагне більшого – це щось на рівні інстинктів. І якою б не була влада, її завжди критикують.
  • По-друге, вітчизняне пенсійне законодавство само по собі залишається несправедливим і це відбивається під час кожного перерахунку. Міністрів змінюють регулярно, але соціальна політика від цього не стає ідеальною.
  • По-третє, сильно шкутильгає роз’яснювальна робота. В уряді доволі чітко анонсували, що пенсії проіндексують усім і що підвищення складе майже 20%.

Але з’ясувалося, що далеко не всім додали саме 20%, а декому перерахунок взагалі не зробили. То навіщо було обіцяти? Через некомпетентність або через невдалу спробу передчасно похвалитися? Адже постанова про цьогорічну індексацію дійсно має недоліки. Врешті-решт ніхто не скасовував інфляцію, за якою зростання пенсії все одно не встигає. Отже, хотіли як краще, а вийшло як завжди.

З одного боку, критикувати легко. В Україні майже 10,7 мільйона пенсіонерів. Якщо додати кожному по 100 гривень, то це вже буде більше одного мільярду щомісячних додаткових видатків. А країна і так живе в кредит. Для держави сума чималенька, а для окремого пенсіонера – невелика. З другого боку пенсіонери ставлять справедливі питання: чому комусь додали 100 гривень, комусь – 1500 гривень, а комусь – взагалі нічого? Вже можемо підбити певні підсумки і розібрати окремі приклади.

У кого пенсії не зросли взагалі?

Як з’ясувалося, без підвищення повністю залишилися особи з інвалідністю, які отримують виплати в розмірі прожиткового мінімуму – 2093 гривні. Але тут мова йде не про пенсії, призначені Пенсійним фондом, а про державну соціальну допомогу, що виплачується органами соціального захисту населення. Такий вид допомоги не вважається пенсією, тому не підлягає індексації, яку ми розбираємо. Нагадаємо, що мова йде про постанову Кабінету Міністрів №168 від 24 лютого 2023 року.

Таким чином, виходить, що дехто з вразливих верств населення насправді залишився без уваги. Адже в постанові мова про індексацію пенсійних виплат, а не соціальних допомог. Така допомога залежить від прожиткового мінімуму, який цього року не збільшується. Зауважимо, що така допомога призначається особам, у яких не вистачає стажу і, відповідно, вони не мають права оформити пенсію за інвалідністю в Пенсійному фонду. Але звідки взяти стаж, наприклад, інваліду з дитинства? Ось саме такі люди і запитують, чому вони залишилися поза увагою уряду в березні?

Є й люди, які отримують пенсію в Пенсійному фонді, а вона все одно в березні залишилася на мінімальному рівні. Тут вже річ може бути в тому, що людина працює. Нагадаємо, що мінімальна пенсійна виплата з 1 березня зросла з 2100 до 2520 гривень тільки у людей, які отримують пенсію за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і при цьому не працюють. В такому разі збільшення можливе тільки після звільнення.

Ще один приклад – деякі ветерани війни. Нагадаємо, що загальний розмір виплати учаснику бойових дій не може бути меншим, ніж 210% прожиткового мінімуму, а інваліду війни 360-650% – залежно від групи інвалідності. Оскільки прожитковий мінімум не змінюється, то і ці розміри залишаються з 1 березня без змін.

Припустімо, учасник бойових дій має основний розмір пенсії за віком три тисячі гривень. Загальний розмір пенсійної виплати в такому разі підтягується до 4395,30 гривні (2093 грн. х 210%). Якщо ми грубо проіндексуємо основний розмір його пенсії на 20%, то отримаємо підвищення на 600 гривень, тобто пенсія складатиме 3600 гривень. Однак загальний розмір пенсії все одно залишається як і до перерахунку – 4395,30 гривні, тобто ті самі 210% прожиткового мінімуму. По факту така пенсійна виплата з березня не збільшується.

Також не підвищують пенсії, призначені в 2023 році, і не підвищують пенсії, що складають 20 930 гривень, тобто максимальні. Окрім цього, в березні поки що залишилися без змін пенсії науковців і держслужбовців, які обіцяють підняти в липні. Так чи інакше бачимо, що по факту десятки тисяч пенсіонерів в березні залишилися без перерахунку.

У кого пенсії зросли менше, ніж на 19,7%?

Як вже відзначено, в деяких випадках мінімальні пенсії дійсно піднялися з 2100 до 2520 гривень – це рівно 20%. Однак декому додали всього 100 гривень. Нагадаємо, що просто по 100 гривень додали особам, які вийшли на пенсію в 2020-2022 роках. Тут 19,7% не виходить, як не крути. В якихось випадках люди, залежно від віку і стажу, могли перейти від мінімальної пенсійної виплати у три тисячі гривень на нову для них мінімальну виплату в розмірі 3120 гривень. Це лише 4%.

Минулого разу ми також наводили приклад, де пенсія зростає з 2416 до 2520 гривень, так само тут зростання лише на 4%. Основний маленький розмір пенсії індексується на 19,7%, але загальний розмір пенсії підтягується до нової мінімальної межі.

Отже, бачимо стару проблему – маленькі пенсії все одно залишаються маленькими, хоча в деяких випадках зростання становить 420 гривень. Втім, що 2520 гривень, що 3120 гривень, а у декого й досі 2100 гривень – це, звісно, менше за рівень реального прожиткового мінімуму, а не того, що встановлений офіційно державним бюджетом.

Далі бачимо, що більша пенсія, то більшим є підвищення. Згідно з даними Пенсійного фонду, станом на 1 січня в Україні було орієнтовно 1,2 мільйона людей, які отримували пенсію в розмірі від 4 до 5 тисяч гривень. Грубий підрахунок показує, що у більшості таких людей пенсії могли зрости з 1 березня на суму від 800 гривень. Ще понад два мільйони людей на початок року отримували пенсії в розмірі від 5 до 10 тисяч гривень. Тут пенсії могли збільшитися на суму від тисячі до півтори тисячі гривень відповідно.

Таким чином, констатуємо, що декілька мільйонів пенсіонерів в березні отримали підвищення на суму не менше тисячі гривень. Багато хто з пенсіонерів таким підвищенням насправді задоволений, адже для них це не зовсім звичне явище.

Знову «уравніловка»?

А далі ми отримуємо доволі незвичну категорію людей, які мають пенсію вищу за середню, але вони все одно незадоволені перерахунком. Наведемо два умовні приклади.

Припустімо, у людини пенсія 10 тисяч гривень. Збільшення на 19,7% мало б принести надбавку в розмірі 1970 гривень. Однак людині її обмежують і додають лише 1500 гривень. Адже, нагадаємо, що, згідно із зазначеною постановою, підвищення не може бути більшим за вказану суму. Зауважимо, що обмеження починаються приблизно з пенсій на рівні 8 тисяч гривень, оскільки 19,7% від такої пенсії – це вже 1576 гривень, тобто трохи більше, ніж 1500 гривень.

Другий приклад. Припустімо, у людини пенсія в лютому була рівно 20 тисяч гривень. Відштовхуючись від анонсованих відсотків, індексація в цьому випадку могла б скласти майже 4 тисячі гривень. Але в такому разі додають лише 930 гривень, оскільки існує обмеження, згідно з яким пенсія не може бути більшою за 10 прожиткових мінімумів, тобто не більшою за 20 930 гривень.

Така людина теж має право заявити про певну несправедливість, тому що тут зростання по факту становить 4,5%. Втім, як бачимо з попередніх прикладів, у когось 4% – це лише 100 гривень, а у когось – 900 гривень. Так само у когось 19,7% – це надбавка в розмірі 420 гривень, а у когось – 1500 гривень.

З другого боку, людина з пенсією в розмірі 20 930 гривень в березні отримала підвищення 0% і також може бути незадоволеною. Але що робити людині, яка не отримала підвищення і залишилася при цьому з пенсією або соціальною допомогою в розмірі 2093 гривень? Відповіді на це запитання, на жаль, немає.

***

Існує думка, що всім треба було просто додати однакову суму, хоча існуючий порядок такого механізму не передбачає. Врешті-решт бачимо, що за рахунок обмежень для великих пенсій суттєво підтягнулися середні. А от маленькі пенсії хоч і в більшості випадків зросли, але не так, як хотілося. Є також думка, що треба спочатку підтягнути мінімальні пенсії, а потім вже інші. Але і тут знайдуться критики, які скажуть, що це «уравніловка». Виходить так, що універсального рецепту поки що не існує, і кожен залишається сам на сам зі своєю правдою.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

*Постанова Кабінету Міністрів «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році» №168 від 24 лютого 2023 року.

Нагадаємо,  ми раніше писали, що думають пенсіонери та юристи про реформу пенсії та індексацію.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні