П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсіонери, які отримують маленькі пенсії, шукають відповідь на запитання, "що не так...

Пенсіонери, які отримують маленькі пенсії, шукають відповідь на запитання, “що не так із моєю пенсією”

Этот материал также доступен на русском языке
Згідно з Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір мінімальної пенсії за віком має дорівнювати розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 грудня 2022 року – 2093 грн.).

«Вичитала у вашій газеті, що пенсіонери віком від 65 років мають отримувати 2400-2600 гривень. Мені 66 років, а отримую лише 2386 гривень. Поясніть, що у мене не так. Загальний стаж – понад 38 років, і ще продовжую працювати.

Лідія Яценко, село Литвинівка, Київська обл.»

Ключове в даному разі те, що ви далі працюєте. Згідно з Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір мінімальної пенсії за віком має дорівнювати розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 грудня 2022 року – 2093 грн.). Але для осіб, яким понад 65 років, зі стажем 30 років у жінок і 35 років у чоловіків мінімальна пенсія за віком становить 40% від мінімальної зарплати. З 1 жовтня 2022 року мінімальна зарплата в Україні становить 6700 гривень, відповідно, мінімальна пенсія для зазначеної категорії громадян становить 2680 гривень.

Але є важливий нюанс. Коли підвищується прожитковий мінімум або мінімальна зарплата, то пенсії працюючих людей не перераховуються. Такі пенсії обчислюються із застосуванням застарілих показників, доки людина не звільниться. Тому у вашому випадку, попри неодноразове підвищення мінімальної зарплати і мінімальної пенсії, розмір вашої пенсійної виплати до цих показників поки що не підтягується.

***

Разом з тим зауважимо, що з 1 березня 2023 року для осіб з повним стажем, які молодші за 70 років, загальний розмір пенсії не може бути нижчим, ніж 2760 гривень, навіть якщо вони працюють. Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткові заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найвразливіших верств населення у 2023 році» №168 від 24 лютого 2023 року. Отже, з березня загальний розмір вашої пенсії все-таки мусив трохи зрости до зазначеного показника.

Ще раз зауважимо, що під повним стажем мається на увазі 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. При цьому, згідно із згаданою постановою, для осіб, яким понад 65 років і які не працюють і мають повний стаж, мінімальна пенсія з 1 березня становить 3120 гривень.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні