П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатБіженцям треба сплатити податок. За що?

Біженцям треба сплатити податок. За що?

Этот материал также доступен на русском языке
Громадяни України, які виїхали за кордон після повномасштабного вторгнення росії, до 1 травня 2023 року зобов'язані подати декларації про доходи.

Про це повідомила представниця Податкового комітету парламенту Ніна Южаніна. 

За її словами, декларацію про доходи за минулий рік треба подавати у будь-якому разі: і якщо людина за кордоном працювала, і якщо отримувала грошову допомогу від іноземної держави або будь-якої благодійної організації.

Якщо як іноземні доходи декларується благодійна допомога, податки за неї не сплачуються (ані податок на доходи фізичних осіб, ані військовий збір). А за отримання, наприклад, зарплати потрібно буде сплатити податок на доходи у розмірі 18% від загальної суми, а також 1,5% воєнного збору.

За наявності угоди про уникнення подвійного оподаткування між Україною та країною перебування (зараз діють 72 такі міжнародні угоди), платнику податків доведеться заплатити лише 1,5% воєнного збору. Подати декларацію про доходи за 2022 рік можна у електронному кабінеті Державної податкової служби України.

У разі несвоєчасного подання декларації, згідно з Податковим кодексом, загрожує штраф у розмірі 340 гривень. Також може бути застосовано адміністративну відповідальність. У такому разі штраф становитиме від 3 до 8 тисяч гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні