Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіОрдер на арешт Путіна: що це означає?

Ордер на арешт Путіна: що це означає?

Этот материал также доступен на русском языке
Міжнародний кримінальний суд у Гаазі визнав Володимира Путіна злочинцем. І вже видав ордер на його арешт. Що це означає і які шанси кремлівського диктатора опинитися на лаві підсудних?

Звинувачуються у депортації дітей

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт Путіна та дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у незаконній депортації дітей із окупованих територій України на територію Росії.

Суд стверджує, що злочини відбувалися як мінімум з 24 лютого 2022 року. На сьогоднішній день відомо про депортацію понад 16 тисяч дітей із Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Але реальна цифра може бути значно вищою. І йдеться не лише про дітей-сиріт. Серед вивезених із нашої країни – діти, чиїх батьків росіяни вбили або відібрали під час «фільтрації».

З метою безпеки потерпілих розслідування ордерів засекречено. Водночас інформацію про їх видачу МКС вирішив зробити публічною – щоб запобігти новим злочинам.

Де Путіна можуть заарештувати?

Наразі російський диктатор має офіційний статус підозрюваного у кримінальній справі. І за межами РФ його можуть заарештувати і передати до Гаазького суду. Жодний імунітет при звинуваченні у військових злочинах не діє.

Але, на жаль, кремлівського диктатора можуть затримати не в усіх країнах світу. Рішення Міжнародного кримінального суду є обов’язковим для виконання лише в тих державах, які ратифікували Римський статут – міжнародний договір, який заснував МКС. До них належать: майже вся Європа, Канада, Мексика, країни Південної Америки і більшість африканських країн.

Теоретично Путіна можуть затримати і доставити до Гааги у 123 державах світу. «Відкритими» для нього залишаються Білорусь, Туреччина, Китай, Іран, майже всі країни Близького Сходу, Південної та Південно-Східної Азії. Не є учасником МКС і Сполучені Штати. Тому Путін, якщо буде потрібно, зможе вирушити туди без загрози арешту за ордером Гаазького суду.

Реакції на Росії

У РФ рішення Міжнародного кримінального суду викликало істерику. Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що ордер на арешт Путіна з правової точки зору не має значення.

Рсія не є учасником Римського статуту і зобов’язань щодо нього не несе, а можливі «рецепти» на арешт, що виходять з Міжнародного суду, будуть для нас юридично нікчемними, – зазначила вона.

А слідчий комітет РФ відкрив справи проти прокурора та суддів Міжнародного кримінального суду. Росіяни звинувачують МКС у «привлечении заведомо невиновного к уголовной ответственности».

Довічно підозрюваний?

Ордер на арешт Путіна діятиме до кінця його життя, заявив прокурор МКС Карім Хан. Але заочного провадження у Гаазькому суді не існує. Для того щоб провину кремлівського диктатора було доведено, його повинні фізично доставити до Гааги. А це не так просто.

Путін – четвертий із чинних президентів, яким МКС видав ордер на арешт.

У 2003 році був звинувачений у військових злочинах і злочинах проти людяності під час громадянської війни в сусідній Сьєрра-Леоне у 1991-2002 роках президент Ліберії Чарльз Тейлор. Щоправда, до Гааги він потрапив лише 2006-го. На той час Тейлор втратив владу і ховався в Нігерії. У результаті судовий процес тривав шість років. Екс-президента Ліберії засуджено до 50 років позбавлення волі й поміщено у в’язницю у Великій Британії.

А ось президента Судану Омара аль-Башира Гаазі не видають. Хоча ордер на його арешт за звинуваченням у геноциді МКС видав ще 2008 року. Проте аль-Башир упродовж 11 років залишався главою держави і навіть час від часу їздив за кордон. Після його повалення у 2019-му він перебуває у суданській в’язниці.

У червні 2011 року було видано ордер на арешт лівійського лідера Муаммара Каддафі . На той час у країні йшла громадянська війна. Каддафі не потрапив на лаву підсудних – у жовтні 2011-го диктатора було спіймано і страчено повстанцями.

Тож видача ордера на арешт Путіна – лише перший крок на шляху до відплати кремлівському диктатору. Водночас – це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права.

Світові лідери тричі подумають, перш ніж потиснути йому руку або сісти з ним за стіл переговорів, – зазначає Генеральний прокурор України Андрій Костін.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні