П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПри нарахуванні пенсії не зараховують стаж. Що робити?

При нарахуванні пенсії не зараховують стаж. Що робити?

Этот материал также доступен на русском языке
По старому законодательству, основным документом, подтверждающим стаж, является трудовая книжка.

«Допоможіть відновити втрачені роки роботи у Самарканді. Я працювала там у лікарні з 1981-го по 1985 рік за місцем служби чоловіка. На пенсію вийшла у 2010 році. Пенсія мінімальна. Пенсійний фонд писав до Узбекистану три запити, і ще два – я сама. Але відповіді так і не надійшло.

Галина Бакум, село Приміське, Дніпропетровська обл.»

Ви додали до листа копію своєї трудової книжки. У ній є запис про роботу у зазначені роки: є дати і номери наказів, стоїть печатка. На перший погляд, запис не викликає жодних сумнівів. Тому не зовсім зрозуміло, чому цей стаж не зараховують і вимагають уточнюючі документи.

Відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набрав чинності 1 січня 2004 року, періоди трудової діяльності до зазначеної дати зараховуються до стажу на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

За старим законодавством, основним документом, що підтверджує стаж, є трудова книжка.

Те, що це була робота на території нинішнього Узбекистану, не має значення. Адже ця робота була за часів і на території СРСР, тобто, згідно з раніше діючими нормами, вона має зараховуватися без жодних обмежень.

Звісно, усіх обставин вашої справи ми не знаємо. Але, можливо, вам слід отримати письмову відповідь з місцевого Пенсійного фонду, де буде сказано, на якій підставі цей період не зараховується до стажу. Потім цю відповідь можна спробувати оскаржити в обласному управлінні.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні