Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУкраїнці матимуть змогу отримувати меценатську пенсію: звідки вона візьметься, роз'яснює юрист

Українці матимуть змогу отримувати меценатську пенсію: звідки вона візьметься, роз’яснює юрист

Этот материал также доступен на русском языке
Минулого року депутати затвердили порядок надання допомоги пенсіонерам через благодійні внески. Для більшості з нас така ініціатива була незвичайною. До того ж, було незрозуміло, як вона втілюватиметься в життя.

Механізм, що дозволяє робити благодійні внески на користь пенсіонерів, вже запрацював. Тож який він?

Якими можуть бути пенсійні пожертви?

Нагадаємо, що 4 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон №2734-IX*, одне з положень якого стосується запровадження механізму благодійних пожертв від юридичних та фізичних осіб. Закон набув чинності 4 грудня, але він передбачав доопрацювання певних нормативних документів. Так, 15 лютого 2023 року Пенсійний фонд України (ПФУ) ухвалив постанову № 8-1 «Про затвердження Порядку сплати благодійної пожертви та виплати її частини пенсіонерові». Порядок зареєстровано в Міністерстві юстиції 1 березня. Отже, з моменту прийняття закону пройшло 5 місяців, поки він реально не запрацював. Так трапляється доволі часто.

Основні положення нового Порядку передбачають наступне:

  • Юридичні та фізичні особи можуть переказувати благодійні пожертви на окремий рахунок Пенсійного фонду, відкритий в «Ощадбанку» з відповідним призначенням платежу. Інформація про номер рахунку оприлюднюється на інформаційній сторінці веб-порталу електронних послуг ПФУ, або у відповідному мобільному додатку.
  • Благодійні пожертви можуть бути знеособленими або персоналізованими.
  • Якщо юридична або фізична особа надає персоналізовану благодійну пожертву, то у платіжній інструкції обов’язково зазначається інформація про конкретного пенсіонера, якому адресована допомога:

– прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);
– дата народження;
– ідентифікаційний код або серія та номер паспорта громадянина України.

  • Знеособлені благодійні пожертви та 30% персоналізованих благодійних пожертв йдуть до бюджету ПФУ.
  • Органи ПФУ повинні не пізніше одного місяця 70% від персоналізованого благодійного внеску включити у відомість для виплати пенсії конкретному пенсіонеру.

Чому адресна допомога краща?

Звісно, залишається головне питання: чи багато буде меценатів, які таким чином захочуть допомагати пенсіонерам? Якщо бажаєш перерахувати кошти конкретній людині, то чому б це не зробити напряму, минаючи ПФУ? Адже, як бачимо, якщо робиш персоналізований благодійний внесок, то тільки 70% від нього дійде самому пенсіонеру, а решта піде в загальний бюджет ПФУ.

Ще до ухвалення зазначеного закону Міністр соціальної політики Оксана Жолнович висловлювала впевненість, що охочі знайдуться.

У нас є достатньо людей, які готові робити певні пожертви і вкладати свою частину прибутків у соціально значимі речі. Тому ми надаємо таку можливість, і я думаю, що якусь частину потреб наших малозабезпечених пенсіонерів, яких на сьогодні близько 4,7 мільйона осіб, буде покрито, – говорила вона в одному з інтерв’ю у вересні минулого року.

Очільниця Міністерства також зауважувала, що ті самі 30% від персоналізованого внеску будуть спрямовуватися на загальний рахунок, що дозволить одразу підвищити виплати й іншим пенсіонерам. Однак в ухваленому Порядку мова про це не йде.

Там вказано, що знеособлені пожертви використовуються згідно з частиною першою статті 73 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Це стаття про те, на що можуть використовуватися кошти Пенсійного фонду.

Кошти ПФУ використовуються на:

1) виплату пенсій, передбачених цим Законом;

1-1) здійснення страхових виплат та фінансування заходів з профілактики страхових випадків, передбачених Законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»;

2) надання соціальних послуг, передбачених цим Законом та Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»;

3) фінансування адміністративних витрат, пов’язаних з виконанням функцій, покладених на органи Пенсійного фонду;

4) оплату послуг з виплати та доставки пенсій;

5) формування резерву коштів Пенсійного фонду.

Тобто, як зазначено вище, знеособлені внески і 30% персоналізованих внесків просто йдуть у загальний бюджет фонду і використовуватимуться на всі зазначені вище потреби. Таким чином, мова йде, скоріше, про додаткове джерело наповнення бюджету ПФУ, а не про конкретні підвищення пенсій. Реальні доплати зможуть відчути тільки ті, кому допомогу буде надіслано адресно.

Можна допомагати собі самому

Нагадаємо, що вказаним вище Законом №2734-IX також спрощено механізм сплати добровільних пенсійних внесків. Це так само можна зробити онлайн – на порталі електронних послуг ПФУ.

Відтепер сплата добровільних внесків дозволяє:

  • непрацюючим громадянам (або працюючим неофіційно, або працюючим за кордоном) – заробити собі страховий стаж;
  • працюючим громадянам – збільшити індивідуальний коефіцієнт зарплати, який буде враховуватися при обчисленні майбутньої пенсії.

Сплачувати внески можна як за себе, так і за іншу особу. Раніше укласти договір про добровільне пенсійне страхування могли лише непрацюючі особи. Однак для тих, хто вже вийшов на пенсію, така послуга залишається недоступною.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

*Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні» №2734-IX від 4 листопада 2022 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні