П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ кого і на скільки збільшиться пенсія у березні?

У кого і на скільки збільшиться пенсія у березні?

Этот материал также доступен на русском языке
У березні пенсіонери одержують підвищені пенсії. Проте замість обіцяних 20% пенсії проіндексували на 19,7%. Це стосується звичайних пенсій - за віком, інвалідністю, втратою годувальника.

На 19,7% збільшується не вся сума пенсії, а лише зарплата, яка підставляється у формулу розрахунку. Якщо пенсія сама по собі висока, то і збільшення буде відчутним. Якщо ж основний розмір пенсії після індексації все одно залишається меншим за мінімальний, тоді розглядається питання про встановлення доплат.

Доплати залежатимуть від віку людини, наявного стажу та від того, працює вона чи ні. А сама індексація пенсій торкнеться як працюючих, і непрацюючих громадян.

Загалом мінімальна пенсія з 1 березня зросла з 2100 до 2520 гривень, незалежно від віку та стажу. Далі, залежно від індивідуальних показників, пенсіонер може претендувати на мінімальні виплати у розмірі 2760, 3000 або 3120 гривень.

У деяких випадках, якщо людина не матиме повного стажу (30 років у жінок і 35 років у чоловіків), пенсія обчислюватиметься пропорційно стажу.

Тим, хто вийшов на пенсію у 2020–2022 роках, до пенсії просто додали по 100 гривень. У новому розмірі з березня отримують виплати військові пенсіонери та чорнобильці. З 1 липня очікується перерахунок пенсій для держслужбовців та науковців.

 Нагадаємо, ми докладноо розбирали підсумки індексації.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні