Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіБезкоштовна медична допомога: що зміниться для пацієнтів та лікарів внаслідок реформи

Безкоштовна медична допомога: що зміниться для пацієнтів та лікарів внаслідок реформи

Этот материал также доступен на русском языке
У березні розпочався черговий етап медичної реформи. Як має змінитися медичне обслуговування, і чи збережуть у межах реформи сільські лікарні?

Що буде замість обласних і міських лікарень?

Новий етап медичної реформи передбачає відмову від поділу лікарень на обласні, міські та районні. Замість старої системи мають бути створені шпитальні округи. Зауважимо, що Порядок створення шпитальних округів було затверджено ще у 2019 році, але втратив свою силу у зв’язку з ухваленням наприкінці лютого цього року нової Постанови Кабміну*.

Шпитальні округи – це території, в межах яких населенню буде забезпечено надання комплексної медичної допомоги. Своєю чергою шпитальний округ мають поділити на кластери. Іншими словами, шпитальний округ охопить територію області, а шпитальні кластери – території її районів.

При їх створенні враховуватимуться:

  • географічні особливості регіону і стан автомобільних доріг;
  • поточна і прогнозована чисельність населення;
  • структура захворюваності та смертності;
  • оптимальні клінічні маршрути пацієнтів для своєчасного доступу до медичної та реабілітаційної допомоги;
  • навантаження на медичних працівників і спеціалістів з реабілітації.

 Лікарні розділять за рівнями і профілями

Медустанови шпитального кластера розділять за видами допомоги, що надається ними. На його території мають працювати надкластерні, кластерні та загальні лікарні.

  • ЗАГАЛЬНІ ЛІКАРНІ

Найпростіші випадки захворювань лікуватимуть якомога ближче до пацієнта – у загальних лікарнях. Їх мають розмістити з розрахунку одна медустанова на 50-80 тисяч населення. У цих лікарнях займатимуться діагностикою пацієнтів, даватимуть консультації та плануватимуть лікування.

У складніших випадках пацієнтів повинні доставляти до кластерних і надкластерних лікарень, де їм нададуть високоспеціалізовані послуги.

  • КЛАСТЕРНІ ЛІКАРНІ

Це багатопрофільні медзаклади. Вони визначаються з розрахунку одна лікарня на 150 тисяч населення. Дістатися до такої лікарні треба буде не більше ніж за годину.

Як показує практика європейських країн та США, зазначає глава МОЗ Віктор Ляшко, такі лікарні набагато краще справляються з поставленими перед ними завданнями. Вони мають великий набір пакетів медичних послуг, багато фахівців. А також можливість підстрахувати одне одного або надати в тій же лікарні додаткову консультацію, необхідну пацієнтові.

  • НАДКЛАСТЕРНІ ЛІКАРНІ

Надкластерна медустанова може бути як багатопрофільною, так і вузькопрофільною. Така лікарня мусить мати спеціалістів та медобладнання для надання медичної допомоги у випадках найбільш складних та рідкісних захворювань.

Вузькопрофільні медустанови – це насамперед установи національного рівня, – уточнює Віктор Ляшко. – Під час кластеризації ми хочемо їх залишити, але лише певного профілю: наприклад, онкологічні, кардіологічні, інфекційні, фтизіопульмонологічні.

Як розподілять медобладнання між лікарнями?

Необхідним медобладнанням лікарні забезпечуватимуться залежно від їхнього рівня.

Як приклад глава МОЗ наводить установку дорогого ангіографа (використовують для дослідження кровоносних судин). У загальній лікарні його включать раз на тиждень або навіть на місяць. У кластерній медустанові це обладнання працюватиме постійно, а отже – використовуватиметься ефективніше.

У шпитальному кластері має бути, як мінімум, одна кластерна лікарня. У цій лікарні забезпечено, як мінімум, обов’язкову кількість профілів медичної допомоги, – зазначає Віктор Ляшко. – І якщо в ній не було травматології, то ми мусимо зробити там травматологію. У неї не було операційної для травматології – ми її зробимо.

 Психологічна допомога – всім нужденним

З початку війни дедалі більше людей звертаються по допомогу до психологів та психіатрів. В аптеки – по психотропні препарати. Щоб люди у цей тяжкий час могли отримати консультації професіоналів, медреформа передбачає створення в кожній області центрів психологічної реабілітації. Фахівців, які там працюватимуть, уже навчають.

А далі оцінюватимемо навантаження. Якщо регіональні медзаклади будуть завантажені так само, як і центр психологічної реабілітації національного рівня, тоді знайдемо для них додаткові місця у райцентрах, – планує голова МОЗ. – Одночасно МОЗ фінансує психіатричний пакет у лікарнях і окремим пакетом – психологічну підтримку для первинки.

Сільські лікарні обіцяють зберегти

Реформа не передбачає закриття сільських лікарень, запевняє Віктор Ляшко.

Нині, найчастіше, в обласному центрі є всі медпослуги, а от в глибинці отримати їх важко. До того ж не всі люди можуть у рамках «терапевтичного вікна» – часу, коли терапевтичне втручання є ефективним – приїхати в область. Тому сільські лікарні у медичній мережі теж мають бути враховані.

Якщо таку лікарню визначено як загальну, Національна служба здоров’я України укладе з нею контракт, – каже Віктор Ляшко. – У сільській лікарні має бути ургенція для певних невідкладних випадків двадцять чотири на сім і хірург, який може проводити нескладні операції. У клініці має бути все діагностичне обладнання: УЗД, цифровий рентген-апарат, аналізатори крові. І спеціалісти, які на ньому працюють. Тобто коли пацієнт має направлення від свого сімейного лікаря, він приїжджає до цієї клініки і отримує весь пакет діагностичних послуг. Якщо є підстави для госпіталізації або поглибленого обстеження, це робиться у кластерних клініках. Пацієнта перенаправляють туди. Тоді людина їде до кластерної лікарні, отримує безкоштовну та якісну операцію, а згодом повертається додому під нагляд сімейного лікаря. Ідеальна картина. Хоча для її реалізації знадобиться не лише час, а й чималі гроші.

Де лікуватимуть інфаркти та інсульти?

Пацієнти з інсультами та інфарктами зможуть отримати медичну допомогу тільки в кластерних і надкластерних лікарнях, а також у кардіологічних центрах.

Коли чекати змін?

Обласні військові адміністрації мають протягом двох місяців (до 1 травня) подати на затвердження до Міністерства охорони здоров’я перелік медичних закладів, які планують зробити кластерними, надкластерними та загальними лікарнями. І до 1 липня його мусять затвердити. Реформа розпочнеться у вісімнадцяти областях і в місті Києві, за винятком тимчасово окупованих територій і зони активних бойових дій. На сьогоднішній день до таких територій належать Запорізька, Донецька, Луганська, Херсонська, Миколаївська області та АР Крим.

*Постанова Кабміну «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я» № 174 від 28 лютого 2023 року

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Україні активно обговорюється необхідність запровадження загальнообов’язкового медичного страхування. 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні