П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому не всі отримали доплати під час грудневого перерахунку

Чому не всі отримали доплати під час грудневого перерахунку

Этот материал также доступен на русском языке
У грудні 2022-го проводилося кілька видів перерахунку. Один із них був пов'язаний із встановленням доплати до пенсії особам, які молодші за 70 років.

«Я народилася в 1964 році. В 2019 році отримала інвалідність ІІІ групи. Хочу спитати: чому, коли у грудні доплачували до пенсії 200 гривень, я нічого не отримала?

Ніна Кравчук, м. Славута, Хмельницька обл.»

Ми не знаємо розміру вашої пенсії та її складових. Тому, на жаль, дати точну відповідь на це питання неможливо. Але надамо загальну картину.

У грудні 2022-го проводилося кілька видів перерахунку. Один із них був пов’язаний із встановленням доплати до пенсії особам, які молодші за 70 років.

Так, жінки зі стажем понад 30 років, яким ще не виповнилося 70 років, з 1 грудня мали право на пенсію в розмірі, не нижчому за 2500 гривень (з 1 березня мінімальний розмір таких пенсій підтягнули до 2760 гривень). Раніше такі пенсії не могли бути нижчими за 2300 гривень. Тобто мінімальний розмір таких пенсій у грудні збільшився на 200 гривень. Імовірно, ви мали на увазі саме цю доплату.

***

Але таке підвищення стосувалося далеко не усіх. По-перше, як вже зазначено, для цього треба мати не менше 30 років стажу (чоловікам – 35 років). По-друге, мова йде про пенсії, які до грудня були меншими за 2500 гривень.

Якщо у людини достатньо стажу, але загальний розмір пенсії з усіма надбавками менший, ніж 2500 гривень, то до пенсії встановлюється доплата, щоб її загальний розмір був не нижчим за вказану суму. У людей, які, наприклад, отримували до грудня пенсію вищу за 2500 гривень, зазначена норма нічого не змінила.

Також ми не знаємо, чи продовжуєте ви працювати. Це також могло бути причиною того, що перерахунок не зробили.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нагадаємо, ми детально розбирали підсумки березневої індексації.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні