Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк правильно вибрати борошно і які сорти бувають: готуємо тісто

Як правильно вибрати борошно і які сорти бувають: готуємо тісто

Этот материал также доступен на русском языке
Кожна господиня знає, що від сорту борошна та його якості залежить, якою вийде випічка. Як визначити якісне борошно (в упаковці й на вагу), а також які сорти бувають і для чого їх краще використовувати?

До свята Всесвітнього дня борошна, яке відзначають 20 березня, ми розповімо вам все, що треба знати про борошно.

Які сорти борошна існують?

  • Борошно вищого ґатунку на дотик повітряне і має білий колір. Таке борошно використовують для випікання здоби, тортів і тістечок. Однак незважаючи на якість, борошно вищого ґатунку практично не має корисних мікроелементів.
  • Борошно першого сорту є найпоширенішим. На дотик м’яке, тонкого помелу, на колір – біле, трохи кремового відтінку. Тісто з нього виходить еластичним, випічка тримає форму та об’єм, виходить ароматною та смачною. Найчастіше борошно першого сорту використовують для приготування булочок, пирогів, млинців та локшини.
  • Борошно другого сорту виготовляється з цільного зерна. Значно темніше за інші сорти, більш жовте. У ньому міститься велика кількість висівок, тому вважається найкориснішим. Цей сорт борошна краще використовувати при виготовленні пряників, пельменів, вареників, млинців та хліба.

На що звертати увагу?

  • УПАКОВКА. Вона має бути тільки паперовою. Тому намагайтеся не купувати борошно в поліетиленових пакетах, в яких воно не може дихати.
  • СВІЖІСТЬ. Можливо, це прозвучить дивно, але не рекомендується купувати борошно, яке зроблено буквально тиждень тому. Від моменту помелу борошно має вистоятися мінімум місяць, інакше хороших виробів з нього не вийде.
  • КОЛІР. Якщо при покупці борошна на вагу воно було білим, а потім потемніло – це говорить про те, що воно зіпсувалося. Також червоний відтінок такого борошна – ознака великої кількості в ньому висівок (це погано), блакитний відтінок вказує на наявність зіпсованого насіння або незрілих пшеничних зерен.

Перевіряємо якість вагового борошна

  1. Візьміть щіпку борошна і розітріть її. Гарне борошно скрипить на пальцях. Якщо воно клеїться і скочується – значить борошно відволожилося.
  2. Спробуйте на смак невелику кількість борошна. Якщо борошно якісне, то смак у нього ніжний, часто з солодкуватим присмаком. Якщо відчувається гіркота або пліснява, значить, борошно залежалося. А якщо борошно хрумтить на зубах, значить є домішки.
  3. Якісне борошно має бути без запаху. Залийте борошно гарячою водою і принюхайтеся: запах меду говорить про те, що в борошні завівся кліщ, кислий запах – значить борошно зіпсувалося.
  4. Щоб визначити, чи є в борошні крейда або вапно, його потрібно змішати з водою, вичавити в суміш лимонний сік або додати крапельку оцту. Якщо суміш шипить – до борошна додали крейду.

Як зберігати борошно вдома?

Найкраще борошно зберігати у герметично закритих скляних банках. А щоб у ньому не завівся жучок, покладіть у банку 2-3 зубчики часнику, це відлякує комах. Крім того, щоб уберегти борошно від вогкості, бажано покласти в шафу кілька лаврових листочків.

Пісне дріжджове тісто для пирогів, пиріжків, булочок та піци

Борошно – 500 грамів, тепла вода – 300 мілілітрів, сухі дріжджі – 5 грамів, цукор – 2 столові ложки, сіль – ¼ чайної ложки, олія – 4 столові ложки.

  • У невеликій посудині з’єднати дріжджі, цукор і одну чайну ложку борошна.
  • Влити трохи води і перемішати. Продовжуючи помішувати, додати решту води.
  • Накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці на 10 хвилин.
  • Потім перелити цю суміш у більшу посудину. Додати сіль і перемішати.
  • Всипати одну склянку просіяного борошна, ретельно перемішати, знову накрити плівкою і залишити в теплому місці ще на півгодини.
  • Додати олію і поступово ввести майже все просіяне борошно.
  • Висипати на стіл решту борошна, викласти тісто і місити його протягом 10 хвилин. Воно має вийти еластичним, м’яким та однорідним.
  • Злегка змастити тісто і чисту глибоку посудину олією.
  • Викласти туди тісто, накрити плівкою і залишити в теплому місці на годину, щоб воно піднялося.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні