Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому зменшили доплату до пенсії

Чому зменшили доплату до пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Раніше за законом пенсію починали індексувати, якщо вона довго не підвищувалася через інші механізми. А коли робився якийсь новий перерахунок пенсії (масовий або індивідуальний), то індексацію автоматично припиняли і прибирали. Зараз такі правила в законодавстві прописані не чітко.

«Мені призначено пенсію за віком в 2019 році. Страховий стаж – 37 років. Згідно з Постановою Кабміну №127, з 1 липня 2021 року до пенсії було встановлено щомісячну доплату в розмірі 100 гривень, яка, відповідно до законодавства, враховується під час подальших перерахунків пенсії.

З 1 грудня 2021 року в зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму мені проведено перерахунок пенсії за два роки понаднормового стажу. Через це доплату в розмірі 100 гривень було переглянуто – її розмір зменшили на величину збільшення доплати за стаж. Чи правомірно ПФУ зменшив розмір доплати, і як буде враховуватися ця доплата при проведені індексації пенсії?

Степан Павлович, лист надійшов на електронну пошту редакції»

Що написано в постанові?

Спочатку нагадаємо читачам, про яку саме доплату йде мова. В березні 2021 року відбулася чергова індексація пенсій. Нюанси індексації того року були прописані у зазначеній вище Постанові Кабміну №127 від 22 лютого 2021 року*. Цією ж постановою для окремої категорії громадян передбачалася надбавка до пенсії в розмірі 100 гривень з 1 липня 2021 року.

Підвищення стосувалося осіб, чию пенсію не індексували в березні 2021 року і взагалі не підвищували її в період з січня по липень 2021 року (мова переважно про звичайній пенсії, які призначалися за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Окремим рядком в постанові прописано, що зазначена доплата «враховується під час подальших перерахунків пенсії відповідно до законодавства». Однак в Пенсійному фонді таке формулювання, імовірно, трактують по-своєму. Можливо, краще було б в постанові прописати більш чітко: «доплата зберігається під час подальших перерахунків». Ми ж з наведеного листа бачимо, що доплата все ж таки не зберігається.

Свої права можна захистити у суді

Існує чимало прикладів, коли під час масових перерахунків пенсій через зростання одних надбавок інші зменшуються або взагалі зникають. Те саме багато років тому відбувалося і з індексацією, коли вона нараховувалася за зовсім іншим принципом. Якщо така індексація з часом зникала, то в Пенсійному фонді це принаймні намагалися пояснити, це було певною мірою законодавчо обґрунтовано.

Раніше за законом пенсію починали індексувати, якщо вона довго не підвищувалася через інші механізми. А коли робився якийсь новий перерахунок пенсії (масовий або індивідуальний), то індексацію автоматично припиняли і прибирали.

Зараз такі правила в законодавстві прописані не чітко. Але схоже на те, що в окремих випадках Пенсійний фонд за інерцією використовує старі алгоритми. За цією логікою виходить так, що зазначена доплата у розмірі 100 гривень є тимчасовою. Коли підвищується, наприклад, доплата за стаж через зміну прожиткового мінімуму, то на таку саму суму зменшується доплата до 100 гривень. З часом ця доплата в розмірі 100 гривень може зовсім зникнути під час наступних перерахунків, в тому числі під час чергової індексації пенсії. Хоча кожного разу порядок щорічної індексації трошки корегується постановами уряду і там можуть виникати нові нюанси.

***

Імовірно, право на збереження відповідної щомісячної доплати в розмірі 100 гривень можна відстояти в судовому порядку, користуючись тим, що законодавство в цьому плані досить розмите. Однак, чи кожному вистачить сил, бажання і вміння битися за таку суму в суді?

* «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році».

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні