П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіВиплата на поховання: що треба знати?

Виплата на поховання: що треба знати?

Этот материал также доступен на русском языке
У разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання. Розмір допомоги залежить від закону, відповідно до якого було призначено пенсію.

Розмір допомоги за померлого пенсіонера складає:

  • дві пенсії, якщо пенсіонер за життя отримував пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
  • три пенсії, але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто не менше 13 420 гривень (2684 грн. х 5), якщо пенсіонер одержував пенсію згідно із Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Це не стосується осіб, поховання яких проведено за рахунок державного бюджету.

Допомога на поховання зараховується на поточний банківський рахунок особи, яка здійснила поховання, або проводиться шляхом переказу коштів одержувачу без відкриття рахунку в установі «Державний ощадний банк України» через «Швидку копійку». В цьому випадку заявник може отримати кошти у будь-якому відділенні «Ощадбанку», звернувшись з паспортом та ідентифікаційним кодом.

Якщо пенсіонер помер за межами України, і реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави, законодавством якої не передбачено видачу витягів та довідок, визначених в українському правовому полі, заявник надає свідоцтво або іншій документ про реєстрацію факту смерті, легалізований відповідно до законодавства.

Строк звернення по отримання допомоги на поховання пенсіонера не обмежується в часі.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні