Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому перестали згинатися коліна?

Чому перестали згинатися коліна?

Этот материал также доступен на русском языке
Если при сгибании коленей или ходьбе по лестнице вас стал беспокоить дискомфорт и треск в коленных суставах, не ждите появления боли и отека, а срочно идите на консультацию к врачу.

Що таке артроз коліна (гонартрозу) та чому важливо не пропустити його перші симптоми, пояснює ревматолог Наталія Герасименко.

Руйнується суглобовий хрящ

Гонартроз – це хронічне дегенеративно-дистрофічне захворювання колінного суглоба, що зачіпає у першу чергу суглобовий хрящ, а також інші структури коліна: кістки, зв’язки та м’язи. Роль хряща полягає в тому, щоб поглинати удари і захищати кістки від навантаження під час руху. Тому з прогресуванням хвороби порушується функція суглоба: виникають біль, обмеження рухливості і порушення ходи аж до неможливості ходити самостійно.

Гонартроз може вражати як одне, так і обидва коліна, але найчастіше зустрічається двостороння патологія. Симетричний характер захворювання обумовлений природними щоденними навантаженнями на колінні суглоби: ходьбою, бігом, присіданнями, вставаннями.

Серед усіх артрозів патологія колінного суглоба є найпоширенішою. У групі ризику – люди середнього і старшого віку, пацієнти із зайвою вагою, а також спортсмени (бігуни, велосипедисти). Жінки страждають від артрозу коліна майже вдвічі частіше за чоловіків.

Первинний чи вторинний?

Гонартроз поділяють на первинний та вторинний. У першому випадку дегенерація суглоба зазвичай пов’язана з генетичними чинниками, уродженими дефектами або зношуванням хряща, спричиненим природним старінням організму.

Вторинну форму також називають травматичною, оскільки вона виникає внаслідок мікротравм, різних ушкоджень, переломів, запальних захворювань або хірургічних втручань.

Основні причини, що викликають розвиток артрозу колінного суглоба, – це надмірні фізичні навантаження, у тому числі спортивні, хронічні запальні процеси в організмі, ендокринні патології, порушення обміну речовин, травми меніска. Сприяють виникненню артрозу і часті переохолодження, стреси, надмірна вага і сидячий спосіб життя, при якому порушується живлення суглобів.

Симптоми залежать від стадії

Прояви артрозу колінного суглоба залежить від стадії захворювання. Для початкового етапу характерними є незначні ниючі болі в коліні при різкому вставанні, тривалій ходьбі або повсякденному фізичному навантаженні. Хворий може відчувати деяку обмеженість у рухах вранці, можливими є невеликий набряк, хрускіт і клацання при згинанні коліна, але деформації суглоба ще немає.

Прогресуючи, захворювання викликає посилення болю і помітне обмеження обсягу рухів. На другій стадії також починається утворення кісткових розростань (остеофітів), артроз стає помітним на рентгенографії, як звуження суглобової щілини.

Третя стадія характеризується хронічним больовим синдромом, який непокоїть пацієнта навіть у стані спокою. На цьому етапі відбувається повне руйнування хряща, суглобова щілина відсутня, відбувається тертя кісток одна з одною і через збільшення кількості остеофітів суглоб остаточно деформується. В результаті виникають нестійкість та перевалювання при ходьбі, людині може знадобитися тростина або навіть милиці.

Діагностика і лікування

Для діагностики гонартрозу застосовують УЗД, рентген, комп’ютерну і магнітно-резонансну томографію колінного суглоба, за допомогою яких виявляються осередки дегенерації хряща, звуження суглобової щілини, наявність остеофітів.

Лікування захворювання залежить від його стадії і у першу чергу включає медикаментозну терапію для усунення больового синдрому: протизапальні препарати, анальгетики та хондропротектори у формі таблеток, мазей та ін’єкцій. Після зняття гострої фази призначають фізіопроцедури, масаж, грязелікування, лікувальну фізкультуру.

На третій стадії гонартрозу за наявності гострого болю та серйозного порушення суглобової функції часто потрібним є хірургічне втручання та ендопротезування суглоба, реабілітація після якого займає приблизно півроку.

 Допоможе ортопедичне взуття

Для профілактики виникнення проблем з колінними суглобами потрібно уникати підвищеного навантаження на них, контролювати власну вагу, носити ортопедичне взуття або ортез (якщо біль у коліні вже присутній), уникати стресів та переохолоджень, своєчасно лікувати травми і запалення у ділянці коліна. Також рекомендується зміцнювати м’язи ніг за допомогою спеціальних вправ, займатися плаванням, йогою.

Ірина Лебединець

*Ортез – це бандаж, який фіксує пошкоджене коліно у необхідному положенні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні