П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяНавіщо потрібна тростина і як правильно вибрати її для ходьби

Навіщо потрібна тростина і як правильно вибрати її для ходьби

Этот материал также доступен на русском языке
Тростина має довгу історію. Спочатку функцію опори та захисту людини виконувала палиця, потім палиця. Слово «тростина» з'явилося приблизно у XVI столітті. Крім медичної функції, тростина також виконує декоративну функцію аксесуара, що доповнює образ людини.

Але ми вибираємо тростину суто за медичними показниками. Раніше ми розповіли, як правильно вибрати довжину тростини і яка ручка краща. Продовжуємо тему.

Як правильно вибрати тростину

Шафт

Шафт або стовбур тростини. Він має бути міцним і відносно легким. Вага звичайної тростини коливається від 100 до 500 г, багатоопорні важать близько 800 г. Яка тростина виявиться зручнішою, залежить від вашої власної ваги. Що вона більша, то важчою має бути тростина, інакше при ходьбі вас переслідуватиме відчуття нестійкості.

Існують також тростини із зміщеним центром тяжкості (неваляшки), які забезпечують більшу стійкість хворим з порушеннями рівноваги. Іноді тростини є комбінацією палички для ходьби і складного стільця. Тоді тростину легко перетворити на табуретку, на якій можна відпочити під час прогулянки. Але врахуйте, така конструкція не годиться ослабленим людям, оскільки наявність сидіння неминуче збільшить вагу тростини.

Наконечник

Практично всі моделі мають антиковзний наконечник, іноді – знімний, іноді – вбудований. Перший варіант кращий – така тростина прослужить довше, адже наконечник не стиратиметься в теплу пору року.

Для сильної ожеледиці згодяться палички, оснащені спеціальними металевими шипами, які можна прибрати або висунути за потреби.

І звичайно ж, наконечник не має залишати чорних слідів на паркеті та лінолеумі і має забезпечувати щільне зчеплення з будь-якою поверхнею.

Як правильно користуватися тростиною?

1. Беріть тростину в руку, протилежну хворій нозі. Якщо ви використовуєте паличку тільки для рівноваги, її потрібно тримати в «домінантній» руці: якщо ви правша – у правій, якщо шульга – у лівій.

2. Починайте йти, роблячи крок хворою ногою і одночасно виставляючи тростину уперед. Потім перенесіть вагу на тростину і зробіть крок здоровою ногою.

3. Піднімаючись сходами, крок вгору робіть здоровою ногою. Потім поставте на верхню сходинку тростину і хвору ногу. Обов’язково тримайтеся за поручні. Якщо потрібно, перекладіть паличку в другу руку.

4. Спускаючись вниз, поставте тростину на нижню сходинку, потім зробіть крок хворою ногою, а потім – здоровою.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні