Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк харчові навички вказують на деменцію?

Як харчові навички вказують на деменцію?

Этот материал также доступен на русском языке
Деменція - це захворювання, у процесі якого порушуються когнітивні (розумові) здібності хворого. Поступово погіршується пам'ять, здатність орієнтуватися у часі та просторі, людина перестає впізнавати людей і предмети.

Іноді визначити, що у людини почався процес деградації, можна задовго до того, як виникнуть перші медичні симптоми. Про деменцію можна говорити, коли когнітивні зміни починають заважати людині вести звичний спосіб життя.

Наприклад, тривожним дзвіночком може стати ваше меню. Якщо раніше ви готували страви за складними рецептами, а з віком меню дедалі більше полегшується, слід звернути на це увагу.

Іноді так відбувається тому, що людині складно згадати, які саме інгредієнти входять до тієї чи іншої страви, і їй легше відварити собі макарони або зварити кашу.

Крім того, з’являється потяг до різних соусів – у стравах все частіше і частіше з’являються майонез, кетчуп, гірчиця. При деяких видах деменції людина зациклюється на певному вигляді їжі, наприклад, їсть лише гречку або картоплю.

Також про деградацію, що насувається, може говорити непереборний потяг до солодкого – шоколаду, випічки, солодких напоїв, навіть якщо раніше людина була до цього байдужа.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні