Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯка користь від бруньок дерев?

Яка користь від бруньок дерев?

Этот материал также доступен на русском языке
Для заварювання чаю та деяких лікувальних настоянок корисно вживати молоде листя та гілочки Але бруньки несуть у собі ще потужніший заряд. Їхній оздоровчий ефект у кілька разів вищий за той, який може дати молоде листя, що розпустилося.

Бруньки містять ефірні олії, що мають приємний аромат, а найголовніше, вітаміни, сапоніни, кислоти, цукор, крохмаль, смолисті і дубильні речовини.

Уявіть, що з них можна готувати не лише відвари, настої чи настоянки, та й салати, напої. З них варять варення, заварюють як чай, а деякі люди бруньки навіть маринують.

Нещодавно ми розповіли про те, коли збирати бруньки дерев та чим корисні березові бруньки. Продовжуємо тему.

Соснові бруньки

Соснові бруньки містять ефірну олію, смолисті речовини. Відвари бруньок сосни можна використовувати для інгаляцій, ванн. При прийомі внутрішньо та в інгаляціях вони мають пом’якшувальну, відхаркувальну, протизапальну, противірусну, судинозміцнювальну та антимікробну дію. При застуді бруньки сосни добре поєднуються з бруньками тополі, кореневищами алтею та оману, листям мати-й-мачухи, насінням парасолькових (аніс, фенхель), солодкою. Крім того, соснові бруньки мають помірні сечогінні та антисептичні властивості при сечокам’яній хворобі.

При нежиті, синуситах готують олію. Подрібнену хвою і бруньки сосни настоюють на водяній бані 2 години у рослинній (соняшниковій, кукурудзяній, оливковій) олії у пропорції 1:5–1:10. Закапують в ніс по 5-6 крапель.

Бруньки тополі чорної

Це потужне дерево нерідко зустрічається в мегаполісах, однак у межах міста збирати лікарські рослини не рекомендується. Для збору бруньок краще вирушити до сільської місцевості. У лісі тополя росте рідко, зате її можна знайти на березі річок та озер.

У бруньках тополі містяться корисні смоли, органічні кислоти, флавоноїди (мають протизапальні властивості), вітамін С та ефірні олії. Бруньки тополі чорної використовують як знеболювальний, антисептичний засіб при гострих та хронічних запальних захворюваннях дихальних та сечових шляхів (цистити, сечокам’яна хвороба), як жарознижувальний засіб.

Тополеву мазь і настій часто застосовують при грибкових ураженнях шкіри, при стафілококових піодерміях.

При циститах беруть по 30 г бруньок берези і тополі, по 60 г квіток лабазника (таволги) і трави звіробою, по 40 г квіток ромашки, листя м’яти. 2 столові ложки збору настоюють 1 годину на 500 мл води, проціджують і приймають кожні 2-3 години.

Лікарка-фітотерапевтка Олена Корсун

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні