Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яБезкоштовне лікування: на що можуть розраховувати онкопацієнти?

Безкоштовне лікування: на що можуть розраховувати онкопацієнти?

Этот материал также доступен на русском языке
Програма медичних гарантій покриває всі види медичної допомоги пацієнтам з онкологією. Від діагностики до лікування та паліативної допомоги – повідомляють у Національній службі здоров'я України (НСЗУ).

Сімейний лікар може виписати направлення на необхідні аналізи та інструментальні дослідження. При цьому пацієнт може обирати заклад, де отримуватиме послуги, незалежно від реєстрації або фактичного перебування.

У НСЗУ також розповіли, які медичні послуги може отримати людина з підозрою на онкозахворювання та встановлений діагноз.

Діагностика

Безоплатними за направленням є шість досліджень раннього виявлення онкології:

  • мамографія;
  • цистоскопія;
  • гістероскопія;
  • бронхоскопія;
  • колоноскопія;
  • гастроскопія.

Регулярно проходити обстеження рекомендують пацієнтам після 40 років (мамографія, колоноскопія) та 50 років (решта).

Також люди з підозрою на онкологію мають право на безкоштовні лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини) та інструментальні дослідження. Інструментальні дослідження включають МРТ і КТ, зокрема, з внутрішньовенним контрастуванням. А також – УЗД, рентген-дослідження, ендоскопічні дослідження сцинтиграфії тощо.

Зробити аналізи або обстеження можна у спеціалізованих онкоустановах або багатопрофільних клінічних лікарнях. Адреси закладів можна дізнатися на сайті Нацслужби здоров’я або за номером контакт-центру НСЗУ: 16-77.

Хіміотерапія та радіологічне лікування

Пацієнт із підтвердженим онкологічним діагнозом має право на безкоштовне лікування в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження. А також – ліки, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболювання.

Ліки

Пацієнти з онкологією забезпечуються ліками з кількох напрямів. Це дорогі препарати, які централізовано закуповує держава. Також у стаціонарі пацієнти забезпечуються безкоштовними ліками з Національного переліку. Список таких ліків медустанови повинні публікувати на своїх сайтах і на інформаційних стендах у приміщенні лікарні.

Реабілітація та паліативна допомога

Лікар може направити пацієнта на реабілітацію в амбулаторних або стаціонарних умовах. Якщо пацієнт потребує паліативної допомоги, він може отримати її за пакетом стаціонарної або мобільної паліативної допомоги також за направленням лікаря.

Джерело: nszu.gov.ua

Нагадаємо, ми розповідали, як боротися з онкофобією?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні