Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк боротися з онкофобією?

Як боротися з онкофобією?

Этот материал также доступен на русском языке
Більшість людей патологічно бояться раку, оскільки з цією хворобою пов'язані сотні міфів. Через це боротися з онкофобією лікарям часом складніше, ніж із самим захворюванням. Адже онкологія у сприйнятті людей виглядає абсолютним смертним вироком.

Але є безліч прикладів позитивного результату цієї хвороби, багато людей після операції та лікування проживають довге і плідне життя. Щоправда, чомусь про це у нас згадують рідко, здебільшого заведено говорити про смертельні випадки.

Крім того, у народі існує уявлення, що рак заразний. Однак з таким самим успіхом можна боятися заразитися виразкою шлунка або пієлонефритом. До речі, і сам страх захворіти на рак не може спричинити появу пухлини.

Коли йдеться про онкологію, більшість людей тягнуть до останнього, коли можливостей щось виправити дедалі менше. Адже що раніше людина прийде до онколога, то раніше буде виявлено пухлину і, отже, тим більше шансів на повне одужання. Наприклад, рак шкіри при своєчасному звертанні виліковується у 98 осіб, а рак молочної залози – у 85 осіб зі ста. Адже пухлина насправді росте дуже довго, тому великі шанси на одужання має кожен.

Для боротьби з онкофобією головне закликати на допомогу здоровий глузд. Насамперед потрібно розлучитися зі шкідливими звичками, добре спати, не нервувати, наскільки це можливо, і періодично звертатися до лікаря для «чергового» обстеження.

А якщо онкологію все-таки виявлено, не можна повністю занурюватися у хворобу, замикатися в собі і думати тільки про неї. Так ви тільки погіршите свій стан. Треба якнайшвидше повернутися до нормального життя, і тоді з’являться шанси одужати.

Для цього дуже важливим є психологічний стан: частіше думайте про те, що вилікувати рак у наш час не так вже й складно. Потрібно лише регулярно проходити обстеження і вірити, що все закінчиться добре.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні