Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаПільгиЯк оформити субсидію на оплату комунальних послуг: інструкція

Як оформити субсидію на оплату комунальних послуг: інструкція

Этот материал также доступен на русском языке
Вопрос о том, как оформить субсидию, возникает раз за разом. И это неудивительно: появляются новые соискатели помощи, которые не знают правил. Тим більше, що у призначенні субсидій нещодавно відбулися зміни.

На електронну пошту редакції надійшов лист від нашої читачки Олени з проханням розповісти про те, як оформити субсидію на оплату комунальних послуг.

Можна звернутися до Пенсійного фонду

З листопада минулого року відбувся перерозподіл деяких функцій між Міністерством соцполітики та Пенсійним фондом України (ПФУ). Зокрема, питання призначення субсидій та пільг передали пенсійним фахівцям. Це означає, що подавати документи на субсидію можна у сервісних центрах ПФУ – незалежно від місця проживання. Крім того, можна подати документи:

  • до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • уповноваженим особам виконавчого органу сільської, селищної, міської ради територіальної громади;
  • через додаток «Дія».

Щоб оформити субсидію через «Дію», необхідно зареєструватися на сайті diia.gov.ua. У меню «Послуги» вибрати розділ «Пенсії, пільги та допомога», а потім – «Заява на субсидію». Після цього дотримуйтесь подальших інструкцій – уважно читайте і заповнюйте запропоновані пункти.

Треба заповнити заяву і декларацію про доходи

Основні документи, які треба заповнити претенденту на субсидію, – це заява і декларація про доходи і витрати. Також знадобляться дані паспорта заявника та його ідентифікаційний код. Можуть знадобитися додаткові документи. Наприклад,

  • довідки про доходи, інформація про які відсутня в електронних реєстрах;
  • договір оренди житла (за наявності),
  • довідка про статус внутрішньо переміщеної особи тощо.

Врахуйте, що у декларації доведеться вказати дані про членів домогосподарства та їхні доходи. Заяву можна розглядати протягом місяця.

Щоб дізнатися, чи нараховано субсидію і в якому розмірі, необхідно зайти на сайт subsidii.ioc.gov.ua і ввести свою адресу (область, місто, вулицю, номер будинку та квартири). Підтвердьте, що ви не робот, і натисніть «Шукати». Перед вами з’явиться вся інформація про вашу субсидію – її розмір, період призначення тощо.Суму субсидії розраховують індивідуально

За словами міністра соціальної політики Оксани Жолнович, право на субсидію мають всі, чиї витрати на оплату комунальних послуг перевищують обов’язковий платіж. Відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї та залежить від доходів конкретної сім’ї.

Формула розрахунку така:

  1. обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;
  2. середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства і визначається середньомісячний дохід на одну особу;
  3. дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць, встановлений на 1 січня року (у 2023 році – 2093 гривні), з якого призначається субсидія;
  4. одержаний результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%.

Отже визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу. А розмір субсидії розраховується як різниця між вартістю житлово-комунальних послуг (у межах соціальних норм) та відсотком обов’язкового платежу.

У середньому розмір субсидії цього опалювального сезону становить 1700-1800 гривень на місяць.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні