Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи можна щось змінити, якщо продали будинок невигідно

Чи можна щось змінити, якщо продали будинок невигідно

Этот материал также доступен на русском языке
Трапляється так, що літня людина може невигідно продати майно і потім пожалкувати. Інколи буває, що такий правочин було зроблено у стані відчаю або хвороби. Наприклад, якщо потрібні були ліки або реабілітація.

А буває так, що літню людину обманули навіть її близькі, і вона залишилася без майна. Чи можна щось змінити?

Тяжкими обставинами, у зв’язку з якими сталася наведена ситуація, можуть бути:

  • тяжка хвороба особи, членів її сім’ї або родичів;
  • смерть годувальника,
  • загроза втратити житло або загроза банкрутства та інші обставини.

Відповідно до частини 1 статті 233 Цивільного кодексу (ЦК), правочин, який вчинено особою під впливом тяжкої для неї обставини і на вкрай невигідних умовах, може бути визнано судом недійсним незалежно від того, хто був ініціатором такого правочину.

У такому разі можна звернутися до центру надання безоплатної правової допомоги або самостійно скласти позовну заяву до суду, щоб визнати недійсним договір купівлі-продажу, посилаючись на статтю 233 ЦК (правочин, який вчинено під впливом тяжкої обставини), стягнути матеріальну шкоду, зобов’язати повернути майно або його вартість.

В позові можна вимагати стягнути також і моральну шкоду. При цьому особа, яка оскаржує правочин, має довести, що за відсутності тяжкої обставини правочин не було б вчинено взагалі або вчинено не на таких умовах.

Тобто подаючи позовну заяву до суду, необхідно довести, чому умови цього правочину були невигідними. Якщо є можливість, потрібно підтвердити це документами, свідченнями сусідів, родичів, які можуть бути свідками у вашій справі.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні