Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачМДФ та ДСП: основні відмінності, плюси та мінуси матеріалів

МДФ та ДСП: основні відмінності, плюси та мінуси матеріалів

Этот материал также доступен на русском языке
ДСП та МДФ – найпоширеніші матеріали, що використовуються у меблевому виробництві. Це пов'язано з їх високими експлуатаційними якостями та доступною ціною.

Але хоч те, що обидва матеріали візуально схожі, вони виготовляються за різними технологіями, тому їх технічні характеристики відрізняються. То що краще вибрати: ДСП чи МДФ? Розглянемо далі у статті.

Особливості ДСП

ДСП, або деревно-стружкова плита, виготовляється з тирси та великої стружки. Для їхньої фіксації використовується полімерна смола. Далі суміш пресується під дією високої температури.

Переваги ДСП полягають у наступному:

  • простота обробки листа (матеріал добре піддається розкрою, фрезеруванню, свердлінню, іншим методам обробки);
  • високі показники шумо- та теплоізоляції;
  • широка сфера використання;
  • доступна ціна.

Недоліком деревно-стружкової плити є мінімальні показники міцності та вологостійкості. Щоб зробити матеріал стійкішим до дії вологи, використовують меламінову плівку та спеціальний лак. Ламінований МДФ не боїться вологи, яке поверхня стійка до стирання. Вона може мати різні відтінки чи візерунки.

Також ДСП не можна назвати екологічним матеріалом, оскільки до його складу входять формальдегідні смоли, шкідливі для людини. Тому меблі з цього матеріалу спеціалісти не рекомендують встановлювати в дитячих кімнатах.

Особливості МДФ

Плити МДФ виготовляються з тирси та дрібної стружки. Для зв’язування використовується парафін і лігнін. Після змішування масу пресують гарячим способом, тому матеріал є безпечнішим, ніж ДСП, тому що не виділяє шкідливих для людини речовин. Купити МДФ з потрібними експлуатаційними параметрами та за вигідними цінами можна тут.

Інші переваги матеріалу:

  • невелика вага, що дозволяє використовувати його для виробництва меблевих фасадів;
  • широкий спектр застосування;
  • однорідність поверхні;
  • високі показники вологостійкості;
  • простість обробки та можливість використовувати для виробництва меблів з великою кількістю дрібних елементів;
  • стійкість до механічних впливів, утворення сколів, тріщин.

Недоліком цього матеріалу можна назвати високу вартість. Тому недобросовісні виробники можуть у вигляді МДФ використовувати ДСП. Щоб зрозуміти, з чого складається виріб, достатньо подивитися на його зріз. У МДФ структура буде однорідною, а у ДСП добре помітні тирсу та деревна стружка.

Щоб зробити плиту МДФ зовні привабливішою, на поверхні можна розміщувати такі покриття:

  1. Плівка. Вона захищає плиту від механічних пошкоджень, роблячи її привабливішою. Таку поверхню легко доглядати, а сам матеріал має доступну ціну.
  2. Пластик. Покриття плити пластиком робить її більш практичною. За матеріалом простіше доглядати, він набуває стильного дизайну і стає більш стійким до зовнішніх впливів.
  3. Забарвлення. Такий спосіб обробки запобігає відшаровуванню покриття від поверхні МДФ. При цьому вартість виробу збільшується.

Що краще вибрати?

Обидва матеріали мають велику кількість переваг. До їх основних відмінностей можна віднести екологічність – показник безпеки у МДФ вищий. Також варто відзначити стійкість плит до дії вологи. МДФ допускається використовувати у приміщеннях із високим рівнем вологості, тоді як для ДСП це небажано.

Відрізняються вони й вартістю. При цьому часто виробники, щоб здешевити продукцію, комбінують ДСП та МДФ. ЛДСП часто використовуються для створення корпусу меблів, а фасад виготовляють із ДСП або МДФ. Таке поєднання дозволяє отримати якісні та красиві меблі за доступною ціною.

Купити ДСП, МДФ та інші матеріали за оптимальними цінами можна в компанії «ЕкоЛіс» https://ekoles.com.ua/. Також тут можна відразу замовити розкрій та фрезерування матеріалу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні