Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачТаких цін на молочні продукти ще не було: експерти розповіли, до чого...

Таких цін на молочні продукти ще не було: експерти розповіли, до чого готуватись українцям

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну в Україні спостерігається стрімке зростання цін на продукти та товари. Не виняток і молочна продукція. Що буде з цінами на молочку, чи не стане вона дефіцитом і чи буде доступна для середньостатистичного українця?

Ціни на молочні продукти продовжують зростати і головна причина у тому, що з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну частину молочних підприємств просто знищено.

Про це в ефірі каналу “Рада” повідомив член Аграрного Комітету Верховної Ради Дмитро Соломчук.

На скільки подорожчає молочна продукція в Україні у 2023 році?

Для того, щоб відновити підприємства та виробництво молока фермерам потрібен час. Обсяг виробництва нарощується поступово.

“Основною причиною подорожчання молочних продуктів в Україні є те, що ця галузь була дуже розвинена у Сумській, Чернігівській та Харківській областях. З початку війни росіяни розстріляли більшу частину ферм і тому зменшився обсяг виробництва. Стада нарощуються у безпечних місцях, але на це потрібен час “, – сказав експерт.

За словами Соломчука, відключення світла через обстріл також грає свою роль.

“Також на подорожчання цін дуже впливає відсутність електрики та використання генератора, яке є витратним. Тому може бути подорожчання на 3-4%”, – зазначив він.

Аграрій повідомив, що має велике значення, якого виробника купуємо товар: локального чи національного.

“Якщо локальний виробник постачає власні та маленькі магазини, то він не має витрат на логістику. Він завжди дасть кращу ціну, ніж національний виробник, якому потрібно виробляти доставку через 5-6 областей”, – резюмував Соломчук.

Хоча раніше представники “Асоціації виробників молока” прогнозували, що враховуючи зростання витрат на виробництво сирого молока, зростання цін на сире молоко в 2023 році збільшиться на 25-30%.

Чи буде дефіцит молока та молочних продуктів в Україні?

Повномасштабне вторгнення російських окупантів на українську землю торкнулося як виробників молочної сировини, так і її переробників і споживачів. Адже сталося порушення ланцюгів поставок між фермами, переробними підприємствами і торговельними мережами. господарств у 2022 році скоротилося на 13,1 відсотка – до 1,34 млн голів, зазначила аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

Вона додала, що торік 34,2 відсотка молока було вироблено у промислових господарствах, а 65,8 відсотка – у господарствах населення.

Усього за рік було надоєно 7 млн 659,9 тис. тонн молока, що на 12,1 відсотків менше, ніж позаминулого. Тому через війну галузь недоотримала 1 мільйон тонн молока.

“Фермери з метою економії кормів переводили корів на дворазове харчування та оптимізували раціони, що відповідно знижувало надої. На окупованих територіях ферми зазнали повного чи часткового руйнування. На багатьох із них не було можливості доїти та годувати тварин, що мало відповідні наслідки, зокрема, призвело до тяжких захворювань тварин. Багато ферм було пограбовано, поголів’я знищено окупантами”, – сказала головний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції “Інституту аграрної економіки” Ольга Козак.

За її словами, за кілька тижнів після початку повномасштабної війни молочний сектор країни зміг адаптуватися до нових умов.

Однак восени 2022 року галузь відчула на собі ще й проблеми, спричинені умисним пошкодженням енергетичної інфраструктури окупантами, але й до цих викликів вона також згодом пристосовувалася.

Ціни на молоко та молокопродукти у 2022 році зросли на 18,5-26,6% – Держстат

На цінові коливання на вітчизняному ринку молочної продукції впливають втрата поголів’я та руйнування виробництв у результаті війни, а також зміни у виробничих витратах – відсутність та подорожчання кормів, підвищення вартості ветеринарних препаратів, зростання цін на пально-мастильні матеріали.

За даними Держстату, середні споживчі ціни на молоко та молокопродукти в Україні у 2022 році за їхніми видами зросли на 18,5–26,6 відсотка.

Зокрема молоко пастеризоване жирністю до 2,6% подорожчало на 18,5% – до 34,28 грн/кг. Сири м’які жирні додали в ціні 19,3 відсотка та коштують 159,34 грн/кг. Ціни на сметану жирністю до 15% зросли на 28,3% – до 95,11 грн/кг. А за 200 грам масла вершкового доведеться заплатити 65,98 грн, тобто на 26,6 відсотків більше, ніж рік тому.

В асоціації відзначають, що найбільш істотно на подорожчання молочної продукції в Україні впливає зростання собівартості виробництва на підприємствах через перебої із постачанням електроенергії внаслідок систематичних ракетних ударів російських окупантів по національній енергетичній інфраструктурі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні