П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаХто з українців має право на спеціальні пенсії та надбавки

Хто з українців має право на спеціальні пенсії та надбавки

Этот материал также доступен на русском языке
У численній редакційній пошті чимало листів із пенсійними питаннями. Найчастіше вони мають загальний характер. Відповіді на багато з них ми пропонуємо у своїх публікаціях.

Часто зустрічається питання, хто з українців має право на спеціальні пенсії та надбавки. Звернемо увагу, що ми говоримо передусім про пенсії за віком.

Іноді потрібно надати довідки, які дають змогу вийти на пенсію раніше. Наприклад, людина може вийти на пенсію достроково, якщо має статус учасника бойових дій або працювала на шахті.

Насправді таких пільгових категорій людей і професій чимало. Те саме стосується спеціальних пенсій для військовослужбовців, чорнобильців, прокурорів, суддів та деяких інших категорій, які виходять на пенсію за спеціальними законами. Там і документи потрібні дещо інші.

Не всі виходять на пенсію достроково, але алгоритм розрахунку інший.

Окрема тема – декларація про надбавки. Ті самі учасники бойових дій мають право на деякі доплати до пенсії, тому до Пенсійного фонду треба буде надати пільгове посвідчення. Те саме стосується й інших людей, які мають певні пільги або заслуги, наприклад:

  • почесні донори;
  • особи, нагороджені орденами;
  • жителі гірської місцевості тощо.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також, хто в Україні має право на надбавку до пенсії у розмірі 20% та як її отримати. 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні