П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниХто в Україні має право на надбавку до пенсії у розмірі 20%...

Хто в Україні має право на надбавку до пенсії у розмірі 20% та як її отримати?

Этот материал также доступен на русском языке
Українські пенсіонери можуть отримувати доплати до пенсії не лише при досягненні певного віку чи заслуг перед Батьківщиною, а й проживаючи у певній місцевості.

Так, пенсіонери, які мешкають у гірських населених пунктах мають право на 20% надбавку до пенсії. Ця норма застосовна і до переселенців, які через війну переїхали в гірську місцевість.

Про це в ефірі телемарафону заявила начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Вікторія Поляковська.

«З 1995 року набрав чинності закон про статус гірських населених пунктів. Оскільки наша область географічно в переважній більшості гірська, понад 190 населених пунктів мають цей статус. Законом передбачено встановлену надбавку до пенсій 20% від основного розміру пенсій», — сказала вона.

За даними Пенсійного фонду, із 250 тисяч пенсіонерів Закарпатської області 53 тисяч проживають у гірських населених пунктах і отримують надбавки. Щоб отримувати надбавку, пенсіонери мають отримати статус жителя на території гірського населеного пункту та отримати посвідчення.

Для цього необхідно звернутися до місцевих органів влади або до Центру надання адміністративних послуг. Посвідчення видається безкоштовно протягом 30 календарних днів. Критерії отримання надбавки та гарантії соціального захисту громадян регулює закон «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки пенсіонерів у жовтні отримають підвищені пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні