Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеСпілкування в інтернеті: що треба знати про онлайн-знайомства

Спілкування в інтернеті: що треба знати про онлайн-знайомства

Этот материал также доступен на русском языке
 День інтернет-друзів ми відзначал 13 лютого. Багато хто з нас, особливо самотні або сором'язливі люди, несподівано легко знаходять друзів в інтернеті, знайомляться з представниками протилежної статі або просто ведуть листування в соцмережах, що ні до чого не зобов'язує. Однак насправді не все так нешкідливо.

Спілкування в інтернеті приховує безліч психологічних і навіть кримінальних пасток, які на перший погляд можуть здатися привабливими можливостями.

Зривайте маски

Знаходячи в інтернеті нового друга, завжди пам’ятайте: ви спілкуєтеся не з реальною людиною, адже інтернет дозволяє надіти будь-яку маску. Тому не вірте фотографіям, навіть якщо вони справжні. Якщо людина володіє фотошопом, вона може буквально за п’ять хвилин змінити свою зовнішність до невпізнання. Найважче обдурити відеокамеру, тому по можливості поспілкуйтеся з новим знайомим за допомогою відео. І ще одна порада: якщо ви підозрюєте, що від вас завзято приховують справжнє ім’я та прізвище, це привід серйозно насторожитися.

Спілкуйтеся по телефону або відеозв’язку

Якщо ви шукаєте серйозних стосунків, не надто затягуйте віртуальне спілкування. Психологи можуть навести багато прикладів, коли люди закохуються в інтернет-співрозмовника, а потім бувають жорстоко розчаровані при особистому знайомстві. Крім того, є тип «балакунів», яким цікаве лише віртуальне спілкування – таким чином вони рятуються від нудьги. Тому, якщо людина або її інтерес не здається вам підозрілим, поговоріть з нею по телефону. За п’ять хвилин розмови ви зрозумієте про нового знайомого більше, ніж за місяць інтернет-листування. Про всяк випадок, для безпеки, можете завести сім-карту, призначену тільки для такого спілкування.

Будьте обережні на побаченні

 Якщо ви вирішили зустрітися з новим знайомим або знайомою, то побачення призначайте лише у людних місцях. Жодних пустельних парків, поїздок на природу або походів одне до одного у гості. Більш відокремлені зустрічі будуть доречними лише після того, як ви переконаєтеся в тому, що ваш новий знайомий не стане джерелом неприємностей. Тому не бійтеся на початку знайомства проявляти обачність і навіть здорову підозрілість.

За найменшої підозри видаляйте із друзів

При виникненні якихось підозр щодо нового знайомого, без зазріння совісті переривайте спілкування, видаляйте його з друзів або блокуйте. Якщо спілкування з людиною замість того, щоб радувати, приносить вам прикрощі, то ви нічого не зобов’язані такій людині пояснювати. Більше того, ви взагалі нічого не винні ледь знайомим людям, яких, швидше за все, і в очі не бачили.

Будьте відвертими, але в міру

 Перш ніж переходити до ближчої дружби, ніж спілкування по інтернету, переконайтеся, що вам цікавий внутрішній світ співрозмовника, ви поділяєте з ним погляди на життя і загальнолюдські цінності. Однак при цьому теж намагайтеся поводитися чесно – будьте собою, а не тим, ким ви насправді не є. Новому знайомому при першій же зустрічі стане зрозуміло, що ви не є чесним. Не забувайте, що серйозні стосунки неможливі без відвертості, довіри та емоційної близькості. Однак і бути відвертатими з першого дня знайомства зі сторонніми людьми не слід.

Поважайте інтернет-співрозмовника

Слідкуйте за тим, як ви ставитеся до потенційних інтернет-знайомих. Будьте з ними доброзичливими і делікатними, проявляйте повагу. Однак не забувайте слухати свій внутрішній голос і будьте чесними з собою: якщо новий знайомий – не та людина, яку ви шукали, переривайте знайомство. Постійне розчарування в людині іноді гірше за самотність.

Встановлюйте межі та будьте пильні

З перших кроків не забувайте позначати свої внутрішні кордони. Пам’ятайте, що коли ви не хочете вислуховувати грубість і хамство, дозволяти маніпулювати собою, більшість несумлінних «інтернет-друзів» миттю відсіваються.

***

Ну, і традиційна порада: будьте пильними і стережіться інтернет-шахраїв, особливо зараз. Тому не викладайте в соцмережі занадто багато інформації про себе, свій номер телефону і навіть дату і місце народження.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні