Вівторок, 19 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо таке метаболічний синдром і яка дієта рекомендується

Що таке метаболічний синдром і яка дієта рекомендується

Этот материал также доступен на русском языке
Поява метаболічного синдрому може бути пов'язана зі спадковістю, низькою фізичною активністю та неправильним харчуванням.

При цьому з’являється абдомінальне ожиріння, коли жирова тканина відкладається на животі, збільшуючи кількість «внутрішнього» жиру, який має підвищену стійкість до інсуліну.

Ознаками метаболічного синдрому є підвищений тиск, високий рівень цукру у крові, широка талія. При такому стані у чоловіків обсяг талії перевищує 102 сантиметри, у жінок 89 сантиметрів. Підвищується можливість розвитку діабету другого типу, хвороб серця, інсульту.

У групі ризику перебувають всі, хто страждає на ожиріння, гіпертонію, серцево-судинні захворювання, веде малорухливий спосіб життя, а також хворі на цукровий діабет і люди віком понад 60 років.

Головне при лікуванні метаболічного синдрому – утримувати нормальну вагу, що знижує ризик розвитку ускладнень. Для цього використовують дієту і фізичні вправи.

Якою має бути дієта при метаболічному синдромі

Що стосується дієти, то на столі мають переважати страви з рослинної їжі. У ній багато протизапальних речовин, антиоксидантів, харчових волокон, які позитивно впливають на обмін речовин, знижують рівень цукру та холестерину.

  • М’ясні страви потрібно вживати не частіше, ніж три-чотири рази на тиждень. А щоб в організм надходила необхідна кількість білка, їжте бобові.
  • Намагайтеся виключити з раціону або зменшити кількість виробів з рафінованого борошна – хліба, тістечок, здобної випічки. Краще замінити їх продуктами або стравами, приготованими з вівса, ячменю, необробленого рису, гречки.
  • Вживайте корисні жири, наприклад, оливкову олію. А від молочних жирів краще відмовитися, виняток можуть скласти грецький йогурт та сир у невеликих кількостях.
  • Обов’язково їжте жирну рибу – сардини або скумбрію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні