Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЛікарськи рослини: чим корисний підмаренник?

Лікарськи рослини: чим корисний підмаренник?

Этот материал также доступен на русском языке
Підмаренник справжній, або підмаренник жовтий - багаторічна трав'яниста кореневищна рослина сімейства маренових. Росте по всій території України на луках, узліссях, степових схилах та кам'янистих схилах.

Фармакологічні властивості

Препарати підмаренника справжнього мають сечогінні, кровоспинні, протизапальні, антисептичні, знеболювальні, седативні властивості.

Настій трави або свіжий сік рослини вживають внутрішньо при катарах шлунково-кишкового тракту, діареї, жовтяниці, захворюваннях печінки та нирок, набряках ниркового походження, як в’яжучий і кровоспинний засіб при ендометритах, геморої та носових кровотечах, у разі захворювань нервової системи, конвульсії у дітей) та захворювань шкіри (болючі висипи, дерматози з больовим синдромом, екзема), при ускладненнях після пологів.

Широко використовують підмаренник і як зовнішній засіб. Міцним настоєм і свіжим соком промивають рани та нариви, зупиняють кровотечі з носа (втягують у ніздрі).

У вигляді примочок свіжий сік використовують при раку шкіри (як знеболюючий засіб).

Порошком із трави присипають рани, нариви, опіки та виразки, що прискорює їх загоєння. У гомеопатії застосовують есенцію із свіжої трави рослини.

Як застосовувати?

Настій трави (2 столові ложки сировини на 400 мл окропу, настоюють 1 годину, проціджують) по півсклянки 4 рази на день до їди. Сік зі свіжої трави – по 2 чайні ложки 3 рази на день.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні