Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНіміють пальці рук: що робити?

Німіють пальці рук: що робити?

Этот материал также доступен на русском языке
При частих проявах спазмів судин та інших симптомів синдрому Рейно слід звернутися до ревматолога або судинного хірурга. Діагноз ставиться з урахуванням симптомів і скарг пацієнта.

Німіють пальці рук: що робити?

«У мене цього року на морозі стали бліднути і німіти пальці рук, причому симптоми навіть у теплі проходять не відразу, а приблизно через півгодини. Сімейний лікар підозрює синдром Рейно, але порадив більше інформації знайти в інтернеті. Розкажіть докладніше про це захворювання: чому воно виникає, наскільки є небезпечним, а головне – як з ним боротися?

Галина Григорівна, м. Вінниця»

На запитання читачки відповідає судинний хірург вищої категорії Микола Сафронков.

– Синдром Рейно – це спазм судин кистей (рідше – стоп) внаслідок дії холоду, сильного емоційного напруження або вібрації. Через порушення кровообігу відбувається зміна кольору шкіри (блідість, синюшність, почервоніння) на одному або кількох пальцях.

Зрідка від звуження судин страждають також ніс, вуха або підборіддя. До збліднення шкірних покривів можуть приєднуватися набряклість, біль, печіння. Але найчастіше всі симптоми зникають після припинення зовнішнього впливу. Зігрівання рук прискорює відновлення нормального кольору та відчуттів.

Причини виникнення синдрому Рейно

Точні причини виникнення синдрому Рейно досі не встановлено, але вважається, що в основі його розвитку лежать генетична схильність, ендокринні порушення (цукровий діабет, патології щитовидної залози), захворювання судин та сполучної тканини (червоний вовчак, склеродермія, ревматоїдний артрит).

До факторів ризику належать також хронічний стрес, часті травми і перенапруження кистей та пальців рук, регулярне переохолодження кінцівок, робота в умовах вібрації, постійний контакт шкіри з хімікатами або медикаментами, куріння.

Як лікувати захворювання?

При підозрі на синдром Рейно слід звернутися до ревматолога або судинного хірурга. Діагноз ставиться на основі симптомів та скарг пацієнта, також застосовується холодова проба і комплексне обстеження (біохімічний аналіз крові, загальний аналіз сечі, доплерографія, УЗД внутрішніх органів, рентген), що допомагає відрізнити первинну та вторинну форму захворювання.

У межах терапії насамперед усуваються провокативні чинники: переохолодження, стрес, перевтома, шкідливі звички; призначається прийом знеболювальних, судинорозширювальних та протизапальних препаратів, заспокійливих засобів, вітамінів. Також рекомендовано фізіотерапію, психотерапію.

При вторинній формі лікування спрямовано на основне захворювання. Іноді застосовується хірургічне втручання – ендоскопічна симпатектомія, яка полягає у видаленні або усуненні нервових волокон, що викликають спазми судин.

Яку небезпеку являє собою синдром?

При своєчасному лікуванні синдром Рейно не має серйозної небезпеки. Але у занедбаних випадках хвороба супроводжується викривленням пальців, дистрофією нігтів, утворенням виразок, некрозом тканин.

Для профілактики синдрому рекомендую регулярно приймати контрастний душ, який тренує судини. Також важливо не нервувати, висипатися, відмовитися від куріння і обмежити вживання кави та кофеїновмісних напоїв, що провокують спазм судин. Крім того, уникайте переохолодження і травм кінцівок, зведіть до мінімуму використання вібруючих приладів (міксер, дриль), у холодну погоду обов’язково захищайте руки теплими рукавичками.

Підготувала Ірина Лебединець

Нове на сайті