No menu items!
Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВітамін Д та наслідки його дефіциту в організмі

Вітамін Д та наслідки його дефіциту в організмі

Згідно зі статистикою МОЗ, вісім з десяти дорослих страждає на нестачу вітаміну Д (кальциферолу).

Це призводить до розвитку небезпечних хвороб та суттєвого погіршення якості життя. Щоб уникнути цього, необхідно вживати профілактичних заходів для лікування дефіциту вітамінів.

Найкраще засвоюється організмом вітамін Д3. Для чого його приймати, в якій кількості і чи можна вживати вітамінні комплекси для профілактики — розберемо у цій статті.

Роль вітаміну D в організмі людини

Кальциферол — це жиророзчинний елемент, необхідний для регуляції обміну фосфору та кальцію в організмі. Також він виконує низку важливих функцій1:

  • забезпечує нормальну роботу імунної системи;
  • регулює процеси метаболізму;
  • підтримує нервову систему;
  • зміцнює кістки та м’язи;
  • зменшує ризик розвитку онкопатологій.

Вітамін Д для дітей — один з найбільш важливих елементів, бо саме його нестача призводить до розвитку рахіту та порушень у рості дитячого організму.

Існують дві форми речовини:

  • Вітамін D2. Повільно засвоюється організмом, погано виводиться та накопичується у кістках та органах.
  • Вітамін D3. Добре засвоюється з їжею або у складі вітамінних комплексів, не має негативного впливу на організм.

Сучасні якісні препарати містять саме другу форму вітаміну.

Ознаки дефіциту кальциферолу

Виявити нестачу вітаміну Д можна під час обстеження у лікаря. Але також на цю проблему вказують такі симптоми:

  • біль у суглобах та м’язах2;
  • часті переломи;
  • втрата кісткової маси;
  • часті захворювання на ГРВІ та застуду;
  • нудота, блювання, втрата апетиту;
  • погіршення стану волосся, зубів та нігтів;
  • виснаження, перевтома.

Аналізи в цьому випадку також покажуть підвищений вміст кальцію у крові та сечі.

Наслідки нестачі вітаміну Д

Якщо організм протягом тривалого часу не отримує необхідну кількість кальциферолу, починається розвиток низки хвороб. Пацієнти стикаються з розладами сну, порушеннями роботи мозку та нервової системи, погіршенням пам’яті та втраті енергії. Дефіцит вітаміну Д призводить до втрати волосся, руйнування зубів та кісткової тканини, ризику розвитку остеопорозу та інфарктів. До того ж знижується рівень імунітету.

Саме тому дуже важливо регулярно звертатися до лікаря та щоденно отримувати необхідну кількість вітаміну.

Лікування

Добова норма вживання кальциферолу для дорослих — 2000 МЕ. Здорова людина, яка не має проблеми з нестачею вітамінів та мінералів, цілком спроможна задовольнити цю потребу завдяки збалансованому раціону. Кальциферол міститься у молочних продуктах, яйцях, рибі, зелені, апельсинах3.

Але якщо існує проблема дефіциту елементу, лікар призначить вживання вітамінних комплексів, таких як Кальцемін®. Цей засіб підходить як для профілактики, так і для лікування нестачі кальциферолу. Завдяки збалансованій формулі, він легко засвоюється організмом і швидко діє. Регулярне вживання Кальцемін®у допомагає уникнути захворювань та відновити нормальний баланс кальцію, фосфору та вітаміну Д в організмі.

Вживати будь-який лікарський засіб варто лише після консультації з лікарем. Самолікування небезпечне для вашого здоров’я!


*Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: Кальцемін® Адванс № 30, № 60, UA/7110/01/01 від 13.10.2017, Кальцемін® Сільвер № 30, № 60, UA/7138/01/01 от 13.10.2017

Список литературы:

  1. Дефіцит та недостатність вітаміну D: епідеміологія, діагностика, профілактика та лікування : [монографія] / [Поворознюк В. В. та ін.] ; за ред. проф. В. В. Поворознюка, проф. П. Плудовські. — Донецьк : Заславський О. Ю. [вид.], 2014. — 261 с. : рис., табл. — ISBN 978-617-632-037-1
  2. Епідеміологія, діагностика та особливості клінічного перебігу дефіциту вітаміну D у дорослого населення : метод. рек. / Нац. акад. мед. наук України, Укр. центр наук. мед. інформації та патент.-ліценз. роботи ; [уклад. : Поворознюк В. В. та ін.]. — К., 2012. — 30 с. : рис., табл.
  3. КАЛЬЦИФЕРОЛИ [Архівовано 14 березня 2016 у Wayback Machine.] //Фармацевтична енциклопедія

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні