Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи допоможуть вправи для очей при катаракті?

Чи допоможуть вправи для очей при катаракті?

Этот материал также доступен на русском языке
Почувши діагноз «катаракта», багато які пацієнти намагаються перемогти хворобу без операції. У хід ідуть медикаменти, спеціальні окуляри, вітаміни, народні рецепти. Не менш популярною є лікувальна гімнастика для очей при катаракті.

Постійні тренування дуже корисні, зокрема вправи для зору. Зарядка для очей дає можливість привести в норму кровообіг, зміцнити м’язи очей, допомагає розслабитися після тривалого навантаження.

На жаль, гімнастика при катаракті лікувального ефекту не дасть. Доведено, що відновити зір при помутнінні кришталика можна лише за допомогою операції – факоемульсифікації катаракти. Під час такого втручання через мікророзріз у 2 мм каламутний кришталик видаляється і на його місце встановлюється штучна інтраокулярна лінза. Тим не менш, регулярне виконання вправ для очей може бути чудовою профілактикою хвороб очей, а гімнастика для очей на початковій стадії катаракти може використовуватися у складі комплексної терапії.

Вправи також рекомендують виконувати при порушеннях рефракції (далекозорості, короткозорості, астигматизмі) протягом дня, щоб уникнути перенапруження під час роботи, наприклад, за комп’ютером або шиттям.

ВПРАВИ ДЛЯ ОЧЕЙ

1. Голову тримайте прямо, підніміть очі вгору, потім униз. Виконати 10-15 разів.

2. Подивіться ліворуч, а потім праворуч і навпаки. Виконати 10-15 разів.

3. Рухи за діагоналлю: подивіться в нижній лівий кут, переведіть погляд у верхній правий кут (10 разів). Повторіть вправу за другою діагоналлю 10 разів.

4. Кругові рухи очима: «малюйте» очима кола спочатку за годинниковою стрілкою, потім у зворотному напрямку (5-10 разів).

5. Різко заплющте очі, широко розплющте (10 разів).

6. Подивіться у вікно. Спочатку зосередьтеся на близько розташованому предметі, а потім переведіть погляд на предмет вдалині (5-10 разів).

Корисною буде така гімнастика  також після операції при катаракті.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні