Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯк виростити мангольд у домашніх умовах взимку?

Як виростити мангольд у домашніх умовах взимку?

Этот материал также доступен на русском языке
Мангольд – підвид буряка звичайного, більше відомий як буряк листовий.

Мангольд може стати не тільки цінною добавкою до раціону, але і прикрасою інтер’єру, адже черешки та листя рослини відрізняються різними насиченими квітами – можуть бути зеленими, червоними, жовтими або фіолетовими.

Розрізняють дві основні форми мангольду – стебловий та листовий. Перший відрізняється сильно виступаючими від стебла жилками. Його вживають разом із стеблами на кшталт спаржі. Другий, він же шнітт-мангольд, пускає після зрізу нове листя, яке знову можна вживати.

Насіння мангольду сіють на глибину близько 4 см у суміш садової землі, перегною та крупнозернистого піску (1:1:0,5). Ємності накривають плівкою до появи сходів, а потім укриття знімають і розміщують на світлому підвіконні або балконі. Рослина ця досить холодостійка, але сходи швидше з’являться в теплі. Оптимальна температура вирощування мангольду – близько 17-20 градусів.

Після появи сходів їх проріджують вперше, а при утворенні 4-5 листків – вдруге, залишаючи між сходами 15-20 см. Видалені рослини можна відразу вживати в їжу. Приблизно через 1,5 місяця після появи сходів у мангольда починають акуратно зрізати велике бокове листя – центральна розетка продовжуватиме свій зріст.

Під час вегетації мангольд поливають і обприскують теплою водою кожні три дні, щоб ґрунт не пересихав, а раз на 2-3 тижні підгодовують комплексним мінеральним добривом. Сорти мангольду для вирощування на підвіконні або балконі: «Червоний», «Вайт Салвер», «Ізумруд», «Красуня», «Райдуга».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні