Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУряд запускає пенсійну реформу: як зміняться пенсії і хто отримуватиме більше

Уряд запускає пенсійну реформу: як зміняться пенсії і хто отримуватиме більше

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні хочуть запровадити накопичувальну пенсійну систему, де передбачається, що внески до Пенсійного фонду будуть йти як від роботодавця, так і від держави на паритетній основі. При цьому людина зможе самостійно обирати для накопичення державного чи недержавного пенсійного фонду.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповіла заступниця міністра соціальної політики Дар’я Марчак.

“У тому проекті закону, який зараз доопрацьовано з великою кількістю стейкхолдерів, йдеться про те, що роботодавець і держава на паритетній основі сплачуватимуть розмір внеску. Це не означає збільшення податкового навантаження. Навпаки, держава на першому етапі готова взяти ключовий стимул, відповідальність за введення накопичувальної системи на себе. І внески сплачуватимуться за рахунок того, що буде зменшено відповідне податкове навантаження на фонд заробітної плати. А громадяни можуть добровільно брати участь у цьому накопиченні, таким чином збільшуючи коефіцієнт заміщення”, – пояснила Марчак.

За словами Марчак, ключовою метою накопичувальної пенсійної системи є збільшення пенсії кожного окремого громадянина, який сплачуватиме внески завдяки тому, що окрім солідарної пенсії, яка залишатиметься у будь-якому разі другою частиною доплатою до цієї пенсії, мають стати зазначені накопичення.

“Відповідно, чим більше внесків роботодавець і держава, і сам громадянин сплачуватимуть у цю накопичувальну систему, тим більше персональна вигода буде для кожного громадянина при досягненні пенсійного віку. У солідарній системі гроші, які ви сьогодні сплачуєте як внески, розподіляються прямо зараз серед усіх пенсіонерів, які отримують пенсії. А за накопичувальною системою людина накопичуватиме на свій власний внесок, і ці гроші ніхто, окрім цієї людини, отримати не зможе”, – зазначила чиновниця.

Також людина сама зможе обрати для накопичення державний чи недержавний пенсійний фонд.

“Держава регулюватиме через закони, нормативні акти якість роботи цих фондів, вимоги до їх функціонування. Але для того, щоб приватні інститути підготувалися до впровадження накопичувальної системи, розуміючи, що довіра до державних інститутів, у т.ч. до ПФУ, сьогодні є високим з боку громадян, то на першому етапі – перші три роки – передбачається, що всі внески здійснюватимуться саме до державного пенсійного фонду.

При цьому замість чинного Пенсійного фонду України, який нині функціонує в державі, передбачається створення іншого інституту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні