Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіПенсії за особливі заслуги: що змінилося з 1 січня, хто отримуватиме більше

Пенсії за особливі заслуги: що змінилося з 1 січня, хто отримуватиме більше

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 січня 2023 року набрав чинності Закон «Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян» №2454-IX, який Верховна Рада ухвалила ще 27 липня 2022 року.

Цей Закон передбачає встановлення щомісячної грошової виплати для деяких осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Хто має право на виплату і в якому розмірі

Нововведення стосується людей, які брали безпосередню участь у захисті суверенітету і територіальної цілісності України і мають певні нагороди, отримані, починаючі з 2014 року.

  • Особи, яким присвоєно звання Героя України з врученням ордену «Золота Зірка» щомісяця отримуватимуть три мінімальні зарплати – на 1 січня 2023 року це 20 100 гривень (6700 грн.х3).
  • Особи, яких нагороджено орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, мають право отримувати щомісяця дві мінімальні зарплати – 13 400 гривень (6700 грн.х2).
  • Особи, нагороджені орденом «За мужність» трьох ступенів або орденом княгині Ольги трьох ступенів, отримуватимуть одну мінімальну зарплату – 6700 гривень.

 Родичам загиблих також платитимуть

Право на отримання щомісячної грошової допомоги у розмірі однієї мінімальної зарплати (6700 гривень) мають також члени сім’ї загиблих (померлих) громадян, які мали відповідні заслуги.

До таких членів сімей належать, насамперед:

батьки або дружина (чоловік), якщо вони досягли пенсійного віку (незалежно від наявного стажу) або отримують дострокову пенсію за віком або пенсію за інвалідністю;

неповнолітні діти (у тому числі діти, які народилися до завершення 10 місяців з дня смерті годувальника) або діти, яким понад 18 років, які навчаються (не довше ніж до 23 років), або діти, яким встановлено інвалідність до досягнення 18 років.

Для тих, хто вже отримує пенсію

Грошова допомога, передбачена новим законом, не є пенсією. Це окрема щомісячна соціальна виплата, на яку мають право, в тому числі, люди, які ще не досягли пенсійного віку.

Однак ті, хто вже на пенсії і має при цьому відповідні заслуги, до своєї пенсійної виплати могли і раніше отримувати певні доплати. Наприклад, доплату за особові заслуги перед Україною (до 40% прожиткового мінімуму) або підвищення для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (70% прожиткового мінімуму).

Перший вид доплати передбачений Законом «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», другий – Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». В другому випадку для окремих осіб додатково діяли також доплати в розмірі до 10 тисяч гривень. Отже, якщо особа має особливі заслуги перед Батьківщиною і вже отримує який-небудь вид пенсії, то їй доведеться обрати, яку із доплат залишити. Адже можна обрати лише одну найбільш вигідну – або стару, або ту, що передбачена новим законом. При цьому людина далі отримуватиме одночасно і пенсію, і доплату за заслуги, просто її розмір може бути переглянуто у бік збільшення у зв’язку з ухваленням нового закону.

***

Між іншим, проект відповідної постанови Кабінету Міністрів передбачає, що тим, хто вже стоїть на обліку в Пенсійному фонді, перерахунок надбавки має бути зроблено з 1 січня автоматично – на вигідніших умовах.

Як отримати виплати?

Точний порядок призначення і виплати щомісячної грошової допомоги і перелік необхідних документів має затвердити Кабінет Міністрів. На сьогодні відомо, що така доплата виплачуватиметься з дня звернення по її призначення. Документи необхідно подавати до Пенсійного фонду (в паперовому вигляді або через портал електронних послуг). Насамперед, йдеться про документи, які підтверджують отримання нагороди і участь у бойових діях.

Сергей Коробкин

 Нагадуємо, ми розповідали, що треба знати про пенсії за особливі заслуги.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні