П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаОтримувати пенсію у 2023 році зможуть не всі пенсіонери: набувають чинності нові...

Отримувати пенсію у 2023 році зможуть не всі пенсіонери: набувають чинності нові правила

Этот материал также доступен на русском языке
Початок нового року починається з низки нововведень, серед яких підвищення тарифів (вода - для населення та електроенергія - для бізнесу), також набувають чинності і деякі зміни для пенсіонерів. Вони стосуватимуться вимог до стажу та оформлення пенсії загалом.

Такі правила були додані до Пенсійної реформи ще у 2017 році і ось вони набувають чинності.

  • У 2023 році, щоб вийти на пенсію, потрібно мати вже не 29 років стажу, а 30 років.
  • При цьому пенсійний вік залишається незмінним — 60 років.
  • Як наслідок багатьом українцям не залишиться нічого іншого, як просто докупити один рік стажу, або продовжувати працювати до 63 або навіть до 65 років.

Кількість пенсіонерів значно зменшиться

Старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень ім. Птахи Лідія Ткаченко наголосила, що цю вимогу (додатковий рік стажу) зможуть виконати далеко не всі українці. Та й купити цей рік зможе не кожен, адже сума чимала (розраховується з огляду на прожитковий мінімум). Більше того, вимоги до стажу не зупиняться на цьому. По одному році додаватиметься щороку до 2028 року включно. Тобто, 2024 року це вже буде мінімум 31 рік, 2025 року мінімум 32 роки стажу і так далі.

«Легше тоді взагалі підвищити пенсійний вік до 65 років і не мучити людей критеріями зі стажем. Багатьом людям у нинішніх умовах не вистачатиме такого стажу для отримання пенсії”,— каже Ткаченко.

Ще у 2017 році, коли це оновлення вписували у реформу, у Мінсоцполітики вважали, що людям вистачатиме стажу. Що у віці 65 років на пенсію виходитиме лише 5% українців, а у віці 60 років — 45%.

«Було розраховано на те, що люди почнуть заробляти стаж. Але такого дива не сталося, ми не бачимо зростання зайнятості. Плюс пандемія, криза. То справді був позитивний прогноз. Насправді без пенсії у 60 років можуть залишитися і 2/3 (66 %). Головне, що ніхто не знає, з яким стажем люди прийдуть. До 2000 року в реєстрі немає даних», – додала експертка.

До цього додалися ще й воєнні дії, багато хто взагалі втратив можливість продовжити заробляти стаж.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому  не всі українці одержують щомісячні доплати до пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні