Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯк виростити інжир у домашніх умовах взимку?

Як виростити інжир у домашніх умовах взимку?

Этот материал также доступен на русском языке
Інжир зі своїм природним станом спокою 2-3 місяці у кімнатних умовах може розпочати вегетацію навіть на початку січня. Але чи є в цьому необхідність, вважаю, що ні, тим більше, якщо неможливо створити належні умови розвитку рослини.

Це насамперед – освітлення. Якщо інжиру не вистачатиме світла, пагони будуть витягуватися, міжвузля будуть великими, листя не набиратиме темно-зеленого відтінку.

Відповідно плоди, які, швидше за все, з’являються раніше ніж листя, не зможуть отримати достатньо поживних речовин і будуть опадати. А це перший урожай, яким поціновувачі інжиру дуже дорожать, бо плоди – найсмачніші.

Якщо ви скучили за весною на підвіконні і взагалі по рослинах, тоді пускайте у вегетацію інжир наприкінці зими та в березні.

Саджанець, який плануєте виставляти для зростання взимку, можна приготувати восени. Коли рослина скинула листя і увійшла до стану спокою, пересадіть у більший контейнер з живильною землею.

Перед висаджуванням велике коріння бажано на третину вкоротити, щоб було більше місця для зростання та розвитку молодих, які активно вбиратимуть поживні речовини із землі. Пересаджувати можна перед вегетацією. Землесуміш має бути поживною, легкою, повітро- і водопроникною. Для покращення структури ґрунту можна додати магазинну універсальну землю. Контейнер має бути низьким та широким з великими дренажними отворами.

Останнім часом для дренажу не використовую ніякі матеріали: биту цеглу або керамзит. Вважаю для інжиру це зайве. Коренева система швидко наповнює ємність, обплітаючи весь вільний простір. Щоб не витрачати час в очікуванні бажаного початку зростання, роблю над рослиною імпровізовану міні тепличку із прозорого пакету, або із пластикової пляшки зі зрізаним дном. У верхній частині роблю отвір для вентилювання та обприскування пагонів (у пляшці регулюю пробкою).

До початку зростання полив має бути обмеженим. Частішого поливу та підживлення рослина вимагає з початком активного росту. Тепличку поступово знімаю, як тільки інжир почне вегетацію.

У квітні-травні, коли мине загроза заморозків, виношу контейнери в сад після попередньої адаптації. Враховуючи, що швидко росте наземна частина рослини та коріння, намагаюся кілька разів перевалювати у більшу ємність. По можливості розправляю частину коріння. Протягом усієї вегетації інжиру в контейнері стежу за своєчасним поливом, підживленням та формуванням крони. За належний догляд інжир віддячить вам гарним урожаєм.

Богдан Гаморак, м. Тлумач, Івано-Франківської області.

Нове на сайті