Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому робота в колгоспі не позначилася на розмірі пенсії

Чому робота в колгоспі не позначилася на розмірі пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Cтаж у колгоспі зараховують лише в тому випадку, якщо людина була членом колгоспу. А до членів колгоспу, як правило, приймали з 16 років.

«Я народився в 1935 році. Працював вчителем трудового навчання. В нашій школі були трактори, і одного разу ми отримали завдання обробити землю. На канікулах я намолотив 75 тон зерна. Частину прибутку отримав колгосп, а мені виплатили премію 5637 рублів. Коли виходив на пенсію, цю оплату не врахували, бо начебто не були сплачені внески. Хоча бухгалтери мені роз’яснили, що при обчисленні зарплати внески за законом сплачуються. Якщо б цю суму врахували, я б зараз отримував величезну пенсію. Читав, що зараз максимальна пенсія 10 тисяч гривень.

У мене 46 з половиною років стажу. Стаж йшов з 1945 року, але там рахували по 80-90 днів на канікулах. Працювали за трудодні, гроші нам не платили. Тільки з 1948 року у мене з’явився запис, що я є членом колгоспу.

Віктор Мартиненко, село Худоліївка, Полтавська обл.»

Зараз ми вже не можемо з’ясувати, чи були в ті часи чи ні сплачені внески конкретно з вашого доходу за обробку землі. Але уявімо, що цю суму врахували до пенсії. Її б внесли в довідку про зарплату лише як суму за один місяць, бо це була разова виплата. Більше того, цю суму ще б і обрізали, адже за ті часи до розрахунку пенсії брали не більше ніж 5,6 середньої зарплати на місяць. Якщо по старому законодавству ми, наприклад, беремо для розрахунку пенсії зарплату за 5 років, то лише один місяць з високою зарплатою був би нівельований іншими 59 місяцями з невисокою заплатою. Адже ми визначаємо середній показник за всі місяці. Таким чином робимо висновок, що врахування тієї суми суттєво на кінцевий розмір пенсії не впливає.

***

До речі, за чинним законодавством, максимальний розмір пенсії обмежується на рівні 10 мінімальних пенсій. До 1 грудня максимальна пенсія складала 10 прожиткових мінімумів, або 20 270 гривень (2027 грн. х 10). З грудня прожитковий мінімум для непрацездатних осіб виріс до 2093 гривень. Таким чином, максимальний розмір пенсії зараз становитиме 20 930 гривень. Хоча є пенсії, які ще вище і обмеженню не підлягають. Наприклад пенсії, призначені до введення обмеження, тобто до 2012 року, а також пенсії суддів.

Що стосується стажу у колгоспі, то його зараховують лише в тому випадку, якщо людина була членом колгоспу. А в члени колгоспу, як правило, приймали з 16 років. Тому і стаж за більш ранні періоди могли рахувати лише у виняткових випадках. Наприклад, якщо мова йшла про роботу в роки Другої світової війни. За ті часи стаж враховувався незалежно від віку.

Сергій Коробкин

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні