П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи зараховується до стажу догляд за онуками? 

Чи зараховується до стажу догляд за онуками? 

Этот материал также доступен на русском языке
Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Періоди отримання допомоги по догляду за дитиною також зараховуються до стажу.

«Чи зараховується в загальний страховий стаж період догляду за дітьми (онуками) до досягнення ними трирічного віку? Якщо так, то на підставі яких нормативно-правових документів це відбувається? Я – непрацююча пенсіонерка з 2003 року. У 2007-2009 роках і у 2010-2013 роках я здійснювала догляд за онуками до досягнення ними трирічного віку. За цей час я офіційно отримувала допомогу по догляду за дітьми, з цих сум були сплачені страхові внески, що відображено в даних персоніфікованого обліку.

В квітні 2018 року моя пенсія автоматично була перерахована – зазначені періоди по догляду за онуками зарахували до страхового стажу. Однак пізніше ці періоди зі стажу знову виключили. Вважаю дії Пенсійного фонду неправомірними.

Людмила Кондратенко, м. Кам’янське, Дніпропетровська обл.»

Описаний вами випадок дуже нетиповий, але цікавий. Ми не стали оприлюднювати ваш великий лист повністю, проте вважаємо ваші аргументи цілком правильними.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

У пункті 8 статті 11 цього Закону зазначено, що до осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, зокрема, належать особи, які доглядають дитину до досягнення нею трирічного віку і відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тобто періоди отримання допомоги по догляду за дитиною також зараховуються до стажу.

***

Законом «Про пенсійне забезпечення», який діяв до 2004 року, було чітко визначено, що до стажу роботи зараховується час догляду за малолітніми дітьми (до трирічного віку) саме непрацюючої матері. Проте зазначеним вище Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не визначено, що це має бути саме мати дитини. Головна умова – отримання допомоги по догляду і сплата страхових внесків незалежно від того, хто саме здійснює догляд.

Як відомо, наразі право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має застрахована особа, яка фактично здійснює догляд за дитиною, і це не обов’язково мати: один із батьків дитини, усиновитель, баба, дід, інший родич або опікун.

***

У квітні 2018 року запрацювала система, яка дозволяє автоматично проводити перерахунок пенсії працюючим громадянам. На той час з’ясувалося, що у вас є невраховані періоди страхового стажу, тобто періоди, за які сплачені страхові внески. Через це цілком логічно відбувся автоматичний перерахунок вашої пенсії по стажу.

Вважаємо, що працівники Пенсійного фонду скасували цей перерахунок неправомірно. За таких обставин можемо порадити звернутися до Пенсійного фонду вищого рівня, додавши відповіді з місцевого управління. В інакшому випадку доведеться вирішувати це питання в судовому порядку.

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні