Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо робити при укусах тварин?

Що робити при укусах тварин?

Этот материал также доступен на русском языке
Люди, які мають вдома кішок або собак, звикли до погризених і подряпаних рук – часто тварини трохи кусають і дряпають, висловлюючи свою любов. Незначні подряпини безпечні, якщо тварина повністю вакцинована.

Якщо ж вас вкусив «незнайомий» або бездомний собака або кіт, слід вжити певних заходів.

1. Промийте рану чистою водою з милом.

2. Нанесіть антисептик (не перекис водню, він не допоможе), перев’яжіть рану або подряпину бинтом або чистою тканиною.

3. Якщо рана глибока, потрібно негайно звернутися по допомогу, щоб рану належним чином обробили і дали необхідні рекомендації. Поки ви не потрапили до лікаря, міцно затисніть рану чистою сухою тканиною, щоб зупинити кров.

4. Дикі та безпритульні тварини – це ризик зараження на сказ. Якщо ви не впевнені, чи здорова тварина, краще проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем або звернутися до найближчого травмпункту. Лікар визначить, чи потрібне щеплення і які ваші подальші дії. Майте на увазі, що вакцину Україна купує за кошти держбюджету, тому щеплення від сказу безкоштовне.

5. Якщо є можливість, відвезіть тварину, що вас вкусила, у ветеринарну службу. Якщо там підтвердять, що тварина здорова, курс щеплень можна буде не починати або перервати.

6. Крім того, вуличні тварини можуть переносити правець. Щеплення від правця входить до Національного календаря і є безкоштовним для пацієнтів, ревакцинація потрібна кожні 10 років.

ПАМ’ЯТАЙТЕ, що вуличні тварини можуть вести себе непередбачувано, тому не наближуйтеся до них і навчайте цьому своїх дітей.

За інформацією МОЗ

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні