П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачБез зв'язку та світла: що таке блекаут та як бути готовим до...

Без зв’язку та світла: що таке блекаут та як бути готовим до нього?

Этот материал также доступен на русском языке
Ситуація з електроенергією у нашій країні зберігається напруженою. З'являються повідомлення про можливий блекаут.

Що таке блекаут і як нам до нього підготуватися?

Блекаут – це аварія, внаслідок якої відбувається масове відключення усіх споживачів від електроенергії. Як правило, він охоплює великі житлові зони. А для відновлення електропостачання потрібно від кількох годин до кількох тижнів. У будинках, життєзабезпечення яких залежить від електрики, припиняється також подача води і тепла. Частково багато хто вже встигнув це відчути.

Чиновники кажуть, що не виключають можливості повного блекауту. І до цього всім треба підготуватися у міру можливостей.

  • Власники приватних будинків можуть придбати електрогенератори. Користуватися ними у багатоповерхівках заборонено – це небезпечно для життя та здоров’я. При використанні генераторів суворо дотримуйтеся правил експлуатації. Враховуйте необхідність придбання запасу пального.
  • Зробіть запаси питної й технічної води. Мінімальний – на три доби. У середньому для дорослої людини щодобово потрібно 1,5-2 літри питної води і 10-12 літрів технічної.
  • Підготуйте запас їжі. Продукти мають бути тривалого терміну зберігання і не потребувати охолодження. Це енергетичні батончики, шоколад, каші та локшина швидкого приготування, консерви, тушонка, сухе молоко, сухофрукти, сухарі та печиво. Не забудьте також запастися їжею для свійських тварин.
  • Подбайте про аптечку. Людям, які мають хронічні захворювання, радимо скласти зі своїм лікарем план дій у разі відключення електроенергії. Заготуйте життєво необхідні препарати і продумайте «аварійний» варіант живлення медичних пристроїв (якщо ви або члени вашої родини ними користуєтеся).
  • Купуйте освітлювальні прилади на свій смак: лід-лампи, свічки, гірлянди на батарейках. Підготуйте ліхтарики для кожного члена сім’ї та запасіться сірниками.
  • Тримайте мобільний телефон зарядженим. Не допускайте його розряджання нижче за 20-30%.
  • Підготуйте теплий одяг, термобілизну, пледи.
  • Дізнайтеся адреси «Пунктів незламності» у вашому місті. Тут можна обігрітися, зарядити телефон, випити гарячого чаю і отримати інші види допомоги.

Як працюватимуть радіо і телебачення

Якщо виникне блекаут, радіо і телебачення працюватимуть не менше трьох діб. Про це повідомив голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

На сьогоднішній день п’ять радіокомпаній в Україні зарезервовано з терміном роботи до трьох днів. Також на три доби зарезервовано подачу телесигналу каналам телемарафону, – заявив голова Держспецзв’язку.

Важливо відзначити, що українське радіо працює у FM-діапазоні. Добре, якщо буде можливість придбати радіо на батарейках. Це дозволить бути в курсі подій, що відбуваються у країні.

Раніше ми розʼяснювали, чим відрізняються стабілізаційні відключення світла від екстрених відключень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні