П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМедичні послуги без світла: за відсутності електрики лікарі повинні виписувати паперові рецепти...

Медичні послуги без світла: за відсутності електрики лікарі повинні виписувати паперові рецепти та напрямки

Этот материал также доступен на русском языке
Національна служба здоров’я сплачує закладам за послуги на основі даних, які вони вносять до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на лікарські засоби, якщо в закладі немає світла й неможливо виписати електронний рецепт, роз’яснюють у Міністерстві охорони здоров’я України.

Як зазначають у відомстві, Національна служба здоров’я сплачує закладам за послуги на основі даних, які вони вносять до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Якщо ж цього не можна зробити через відсутність інтернету, то згідно з постановою КМУ від 29.12.2021 № 1440, лікарня має на це п’ять робочих днів від закінчення звітного періоду. Такі дані будуть прийняті НСЗУ та оплачені.

«Доступні ліки»

На час воєнного стану лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на лікарські засоби з програми «Доступні ліки». Паперовий рецепт виписується на формі рецептурного бланка. Він містить інформацію про медзаклад, лікаря та пацієнта. Лікар має підкреслити, чи препарат буде повністю безоплатний для пацієнта, чи з доплатою. Сам лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН) — і не більше трьох найменувань на один рецепт. Лікар має засвідчити рецепт своїм підписом та печаткою.

Направлення на послуги

Також лікарі можуть виписувати паперові направлення до інших фахівців. Це стосується і сімейних лікарів, і лікарів-спеціалістів. Заклади, які уклали договори з НСЗУ, зобовʼязані на час дії воєнного стану приймати пацієнтів з паперовими направленнями, так само як і з електронними. Під час внесення даних про послугу лікар має зазначити в системі, що направлення паперове.

Оформлення лікарняного

Дозволяється також оформлення лікарняного на паперовому бланку. Якщо ж у закладі відсутні бланки, за рішенням керівника дозволяється оформлення лікарняного на аркуші паперу за формою, затвердженою МОЗ, Міністерством соціальної політики, Фондом соціального страхування.

Видача антибіотиків

Також медичні працівники можуть здійснювати призначення антибактеріальних лікарських засобів на паперових рецептурних бланках форми № 1. Якщо пацієнт отримав електронний рецепт, проте в аптеки відсутня технічна можливість здійснити погашення, фармацевт може видати антибіотик за інформаційною довідкою до е-рецепта. При цьому фармацевт має зробити позначку «Відпущено» на інформаційній довідці та повернути її пацієнту.

Видача наркотичних засобів

Також під час перехідного періоду можна призначати наркотичні (психотропні) лікарські засоби на паперових рецептурних бланках форми № 3. Водночас зауважимо, що якщо пацієнт отримав електронний рецепт на наркотичний (психотропний) препарат, погасити такий рецепт можна виключно в електронній системі охорони здоров’я.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні