Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи поновлять справедливість при перерахунку доплати за стаж?

Чи поновлять справедливість при перерахунку доплати за стаж?

Этот материал также доступен на русском языке
У статті 25 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зазначено, як розраховується коефіцієнт стажу, який підставляється у формулу розрахунку пенсії.

«Свого часу одним пенсіонерам зробили перерахунок пенсії з коефіцієнтом 1,35, а іншим – з коефіцієнтом 1,0. Цю несправедливість досі не виправлено. У результаті одні отримують пенсію у півтора рази більшу, ніж інші. І такі рішення не надто афішуються.

Віктор Іванов, м. Київ»

Як урізали коефіцієнт стажу

Уточнимо, що йдеться про коефіцієнт стажу, який підставляється у формулу розрахунку пенсії. У статті 25 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зазначено, як він розраховується. Там же прописано таке поняття як «величина оцінки одного року страхового стажу». Нині вона дорівнює одиниці. Для простоти розуміння скажемо, що рік стажу відповідає 1%. Якщо у людини, наприклад, 30 років стажу, то основний розмір пенсії за віком становитиме 30% від зарплати.

2008 року величину оцінки одного року стажу законодавчо збільшили з 1 до 1,35. Тобто коефіцієнт стажу збільшився в усіх на 35%. Якщо людина мала тих же 30 років стажу, то розмір її пенсії вже становив 40,5% від зарплати (30 років х 1,35).

Норму, запроваджену у 2008 році, вирішили скасувати з жовтня 2017 року, внісши чергові зміни до зазначеного вище закону. Намагалися це зробити непомітно. На той час відбулося збільшення зарплат, що підставляються у формулу розрахунку пенсії. Але під шумок вирішили непомітно всім урізати коефіцієнт стажу. Зарплати збільшили, а стаж зменшили. У результаті більшість пенсій таки виросла і «фокус» загалом вдався. Хоча було чимало випадків, коли пенсія після такої реформи у деяких людей навіть зменшувалася. У таких випадках пенсії перерахували у бік зменшення, а потім встановили надбавку під назвою «доплата до попереднього розміру», щоб загальний розмір пенсії залишився таким самим, як і до перерахунку.

…і зрівняли пенсіонерів

Усі ці маніпуляції у жовтні 2017-го було зроблено на підставі Закону №2148-VIII від 3 жовтня 2017 року. Коефіцієнт стажу з 1,35 до 1 тоді урізали всім, хто вийшов на пенсію до жовтня 2017 року. Такий самий знижений коефіцієнт (1 замість 1,35) надалі використовували при призначенні всіх пенсій, починаючи з 1 січня 2018 року. Але з абсолютно невідомої причини людям, яким призначалася пенсія у період з 1 жовтня до 31 грудня 2017 року, пенсії призначали із застосуванням підвищеного коефіцієнта 1,35. Навіщо це було зроблено, залишається загадкою.

При цьому слід зауважити, що на сьогоднішній день цю диспропорцію вже усунуто. Справа в тому, що людям, які пішли на пенсію у жовтні-грудні 2017 року, величину оцінки одного року страхового стажу з 1,35 до 1 потім теж непомітно урізали. Це зробили при індексації пенсій у березні 2019 року. Відповідний пункт було прямо прописано і затверджено Постановою Кабінету Міністрів «Питання проведення індексації пенсій у 2019 році» № 124 від 20 лютого 2019 року . Тепер коефіцієнт стажу усім обчислюється за однаковими правилами.

* «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про підвищення пенсій.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні