Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіОперація "Ноєв ковчег": розсекречено план втечі Путіна у разі програшу у війні

Операція “Ноєв ковчег”: розсекречено план втечі Путіна у разі програшу у війні

Этот материал также доступен на русском языке
Видання «Aftonbladet» (Швеція) опублікувало на першій шпальті матеріал, у якому розсекречено план втечі Путіна у разі програшу у війні в Україні.

“Ноїв ковчег” відвезе Путіна до Південної Америки. Це план втечі, якщо Росія програє війну проти України, пише американський Newsweek.

За даними журналу, президент Росії запустив свій план втечі “Ноїв ковчег”.

Особа, яка поширила цю інформацію, — колишній кремлівський спічрайтер Аббас Галлямов, також він є політичним аналітиком. За словами Галлямова, який посилається на надійне джерело, Кремль з весни працює над запасним планом на випадок програшу війни з Україною.

До «Ноєвого ковчега» Володимир Путін раніше включив кілька своїх найближчих людей.

– Я зазвичай не передаю такої внутрішньої інформації, але сьогодні я роблю виняток. По-перше, я повністю довіряю джерелу, а по-друге, це хвилююча інформація, написав Галлямов у своєму Telegram-каналі.

Планується, що «Ноєв ковчег» перенесе російську еліту до Південної Америки, можливими країнами називають Аргентину чи Венесуелу.

За даними Newsweek, на ранньому етапі Китай також був серед варіантів.

– Як видно з назви, йдеться про пошук нових земель, куди можна помандрувати, якщо це стане некомфортно в нашій країні. Найближче оточення президента не виключає, що він програє війну, втратить владу і його доведеться швидко кудись евакуювати, – пише Галлямов, який з 2018 року живе в еміграції в Ізраїлі.

За словами джерела, саме Юрій Курилін, топ-менеджер російської нафтогазової компанії «Роснефть» практично готує потенційну евакуацію до Венесуели.

– Цього літа він формально звільнився [з “Роснефти”] і тепер повністю присвячує себе “Ноєву ковчегу”. Має американське громадянство та добрі зв’язки. Згідно з розслідуваннями Newsweek, Курилін досі працює у “Роснафті”.

– На жаль, у моїх джерел немає більш докладної інформації, але сказаного достатньо, щоб зрозуміти, що коли Росія каже, що «все йде за планом», важливо уточнити, за яким планом. Схоже, план не один, каже Галлямов.

Крістіан Гернер, почесний професор історії університету Лунда, відкидає інформацію Галлямова.

— Цілком малоймовірно. Він повинен залишатися в країні, хоч би що сталося. Це чиста спекуляція. Коли хтось каже, що має джерела в Кремлі, це стає часом плутанини. Той, хто поширив цей слух, припускає, що він стане загальновідомим у Росії. Це частина психологічної гри, і єдине, що певним чином позиції Путіна зараз є під загрозою, каже він.

Гернер не вважає розумним, що Путін може втекти куди завгодно – якщо трапиться, що його скинуть з влади в РФ, то мирним шляхом, щоб він погодився піти, чи буде якесь захоплення влади всередині Кремля.

Він більше вважає, що йдеться про якийсь удаваний маневр, щоб створити у росіян враження, що Путін не впевнений у собі. Ні в “Роснафті”, ні в МЗС Росії не прокоментували інформацію про «Ноєв ковчег».

Підготував Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні