Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУкраїнці можуть самостійно обирати пенсійний вік: що це означає

Українці можуть самостійно обирати пенсійний вік: що це означає

Этот материал также доступен на русском языке
Українці можуть вийти на пенсію не у 60 років, а за бажання продовжити працювати і збільшити розмір своєї майбутньої пенсії.

Про це пише Обозреватель.

Українці мають право добровільно збільшити свій пенсійний вік і вийти на заслужений відпочинок пізніше. За це їхній розрахунковий розмір пенсії збільшиться на 0,5% за кожен додатковий місяць відмови від пенсії. А якщо ви вирішите вийти на пенсію пізніше, ніж через 60 місяців після настання пенсійного віку (65 років за наявності стажу для виходу на пенсію в 60 років), то за кожен додатковий місяць стажу пенсія збільшиться на 0,75%.

Важливо додати, що для збільшення розміру пенсії разом із збільшенням пенсійного віку необхідно відповідати наступним критеріям.

  • мати достатньо стажу для виходу на пенсію;
  • відмовитися від права на пенсію і продовжити офіційно працювати.

«При призначенні пенсії з відстрочкою основний розмір пенсії зростає: на 0,5% — за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцям досягнення пенсійного віку, у разі відстрочки виходу на пенсію строком до 60 місяців; на 0, 75% — за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у у разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців», — зазначають у ПФУ.

Припустимо, якщо замість 60 років ви підете на пенсію в 66 років і весь цей час продовжите працювати, ваша пенсія збільшиться на 39%.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як розібратися в розмірах пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні